Bregenz

Bregenz är en stad belägen vid Bodensjöns (Bodensee) östra strand i det österrikiska förbundslandet Voralberg, i den del av Österrike som ligger allra mest väster ut. Bodensjön, som är den tredje största sötvattensjön i Centraleuropa, sträcker sig in i både Österrike, Tyskland och Schweiz.

Bregenz är huvudstad i Voralberg, och många turister som besöker regionen väljer att ha Bregenz som bas. Här har man inte bara nära till vad Voralberg har att erbjuda, utan man har även Tyskland och Schweiz inom bekvämt räckhåll.

Bregenz ligger på en platå vid foten av berget Pfänder, och har sedan mycket länge varit en viktig knutpunkt för transporter mellan Rhendalen och de tyska alpernas utlöpare. Nu för tiden är Bregenz framförallt känd för den årliga musikfestivalen Bregenzer Festspiele på sommaren och dansfestivalen Bregenzer Frühling på våren.

Bakgrund

För mycket länge sedan låg här en keltisk fästning, och under den romerska eran uppstod handelsstaden Brigantium på platsen. Brigantium förstördes år 260 AD, men en ny stad byggdes upp av alemanner.

År 1646 intogs staden av svenska trupper ledda av Carl Gustaf Wrangel. Detta var under slutskedet av det trettioåriga kriget och ockupationen blev inte långvarig.

Är Bregenz en storstad?

Nej, det här är inte en storstad. Data från år 2015 visar en befolkning på ungefär 29,000 personer. Bregenz är inte ens den mest befolkade staden i Voralberg: både Dornbirn och Feldkirch är större.

Boende i Bregenz

Från mitten av juli till mitten av augusti är det svårt att hitta boende i Bregenz eftersom den stora musikfestivalen Bregenzer Festspiele pågår och lockar mängder av besökare. Om du vill besöka Bregenz under den här perioden är det därför extra viktigt att vara ute i god tid och boka långt i förväg. Tänk också på att priserna kan vara högre än resten av året. Ett alternativ är att ordna boende i närheten av Bregenz istället och ta tåget till festivalen.

Dansfestivalen Bregenzer Frühling under våren ökar också besöksantalet, men inte lika dramatiskt som sommarfestivalen Bregenzer Festspiele.

Här är några exempel på hotell och vandrarhem i Bregenz

  • Bregenz Youth Hostel

Vandrarhem på Mehrerauerstraße, nära sjön och järnvägsstationen. Priserna brukar starta kring €20 natten under högsäsongen.

  • Ibis Bregenz

Praktiskt om man anländer med tåg, eftersom hotellet ligger rakt över gatan från järnvägsstationen. Brukar tillåta husdjur om man hör av sig i förväg. Priser från €50 natten under högsäsongen.

  • Hotel Weisses Kreuz

Ett av stadens äldsta hotell som fortfarande är öppet. Ligger på Römerstraße.

  • Mercure Bregenz City

Det här hotellet ligger vid Platz Der Wiener Symphoniker, det vill säga det torg som fått namn efter Wiens symfoniorkester. Priser från €70 natten under högsäsongen.

Bregenzer Festspiele

Varje år, från mitten av juli till mitten av augusti, hålls musik- och konstfestivalen Bregenzer Festspiele vid sjöns strand. En av fokuspunkterna är den stora flytande scen (Seebühne) som byggs upp över vattnet. För publiken finns en öppen läktare med 7,000 sittplatser så att det går att se uppträdandena bra. På scenen hålls bland annat operaföreställningar och konserter, och det är inte ovanligt att sjön inkorporeras i föreställningen och blir en förlängning av scenen.

Förutom den flytande scenen hålls uppträdanden nu för tiden även på andra platser i Bregenz, till exempel Werkstattbühne som inriktar sig på nutida teater och opera, Festspielhaus där man kan få se ovanliga operor som sällan eller aldrig uppförs av de stora operahusen, och shed8/Theater Kosmos för drama och crossculture.

Festivalen grundades år 1946, då andra världskriget alldeles nyligen hade tagit slut, och den kom att bli en stark symbol för den nya tiden eftersom besökare från länder som fram tills nyss legat i krig med varandra samlades för att uppskatta kultur tillsammans. Första året använde man två pråmar som scener, varav en användes av Wiens symfoniorkester.

Bregenzer Frühling

Denna dansfestival äger rum i Bregenz varje vår, mellan mars och maj. Vid sidan av de lokala och nationella dansarna kommer också dansgrupper från många andra delar av världen för att uppträda under festivalen.

Vad är Lake Constance?

I texter på vissa andra språk, bland annat engelska och spanska, är det vanligt att Bodensjön, som på tyska heter Bodensee, kallas för Constance, e.g. Lake Constance eller Lago Constance. Det rör sig alltså inte om någon annan sjö i regionen, utan är samma sjö som Bodensjön.

Detta alternativa namn på sjön hänger ihop med staden Konstanz, som är belägen där floden Rhen rinner ut. Staden har fått sitt namn efter den romerska kejsaren Constantius Chlorus.

Allmänt om Voralberg

Staden Bergenz ligger i Voralberg, en bergig region som bland annat lockar med många skidanläggningar och natursköna vandringsleder. Varje år anländer över 1,2 miljoner vinteturister till Voralberg medan siffran för sommarturismen ligger ungefär hundra tusen lägre.

Förutom skidåkning inom skidanläggningarna är Voralberg också populärt bland vintersportare som vill roa sig off-pist. Ett exempel på ett omtyckt område för vintersportare är Damüls-Mellau eftersom det år efter år har visat sig vara ett väldigt snösäkert område under skidsäsongen.

Under sommarsäsongen är vandring, cykling och löpning populära aktiviteter, liksom båtlivet på Bodensjön. Det finns över 550 mil av vandringsleder i Voralberg, och det går att hitta något för de flesta ansträngningsnivåer. En av våra favoriter är rutten Gauertaler AlpkulTour eftersom den rör sig genom både natur- och kulturlandskap.

Vandringsleden vid Bodensjön är en del av Camino de Santiago, ett nätverk av pilgrimsleder till valfärdsorten Santiago de Compostela i nordvästra Spanien. Bodensjöns vandringsled är också en del av de europeiska vandringslederna E1, E4 och E5.