Wagrain

Wagrain är en köping i distriktet St. Johann im Pongau, i förbundslandet Salzburg i Österrike. Wagrain är vackert belägen 838 meter över havet i den höga dalgång som sträcker sig från floden Salzach vid staden Sankt Johann im Pongau i väster till floden Enns i öster.

Wagrain är ett populärt turistmål året runt, eftersom området lockar med vintersport under den kalla årstiden och härliga vandringsleder under sommaren. Det finns också mycket goda förutsättningar för att ägna sig åt mountainbiking.

Wagrain

Korta fakta om Wagrain

Koordinater: 47°20′01″N 13°18′11″Ö

Folkmängd: Drygt 3,000 bofasta år 2018

Postnummer: 5602

Riktnummer: 06413

Turistinformation

Kontoret för turistinformation i Wagrain ligger på Markt 14. Här kan man bland annat hämta gratis kartor som visar skidbackarna och var spåren för längdskidåkning ligger.

Wagrain på sommaren

Under sommaren används skidliftarna i skidområdet Ski Amadé, ett område där Wagrain ingår, för att transportera cyklister och vandrare. Det går att hyra cykel i Wagrain.

Andra exempel på aktiviteter i området:

 • Utforska grottor
 • Helikoptertur
 • Flygtur
 • Repklätterbana

Vandra i Wagrain

Exempel på fina vandringsturer i området:

 • Grafenberg – Schöner Spielplatz Loop from Wagrain

  Den här vandringen brukar ta ungefär en timme och rekommenderas för nybörjare. Inga svåra moment ingår och man behöver inte ha särskilt bra kondis för att kuna njuta av vandringen.

 • Flying Mozart Mittelstation – Wagrain Loop from Goldanger

  Vandring på som vanligen tar mellan 3 och 3 1/2 timme. Innehåller inte några särsilt svåra delar.

 • Sonntagskogel – Maurachalm Loop from Wagrain

  En lite mer utmanande vandringstur som passar den med bra kondis och säkert fotfäste. Hela vandringen brukar ta ungefär tre timmar. Rejäla skor rekommenderas.

 • Edelweißalm – Wagrain Loop from Goldanger

  Den här vandringen brukar ta uppemot fyra timmar. De flesta delar är ganska enkla, men god kondis rekommenderas och det ingår knepigare moment där man behöver vara säker på foten.

 • Saukarkopf, 2014m – Frauenalmsattel, 1850m Loop from Goldanger

  Det här är ett trevligt val om man vill vara ut och gå hela dagen, eftersom varvet tar ungefär 8 timmar (pauser ej inräknade). God konids och bra fotfäste rekommenderas.

Wagrain på vintern

Wagrain är en populär vinterdestination som ingår i det stora vintersportsområdet Ski Amadé. Det finns ett mycket välutvecklat transportnät som förbinder Wagrain med resten av området, så om man har Wagrain som bas har man enkelt tillgång även till de aktiviteter som erbjuds i andra delar av Ski Amadé.

Wagrain skidåkning

Wagrain är en omtyckt bas för både längdskidåkning och utförsåkning. För längdskidåkare finns ordnade spår för både traditionell åkning och freestyle. Ett exempel på en rutt som bjuder på fantastisk utsikt är Kleinarl – Järgersee.

Transport

En gratis skidbuss går mellan de olika pisterna och spåren för längdskidåkning.

Ski Amadé

Wagrain ligger inom regionen Ski Amadé, en del av Österrike som omfattar en stor mängd skidområden, småstäder och bergsbyar. Det går att köpa ett liftkort som gäller för samtliga liftar inom Ski Amadé, samt för de transportbussar som går mellan de olika skidområden som ingår i Ski Amadé.

Ski Amadé, som fått sitt namn efter österrikaren Wolfgang Amadeus Mozart, är ett av Europas största skidåkningsområden. Det ligger i östra Alperna, som i genomsnitt brukar vara kallare än östra Alperna och räknas som mer snösäkert.

Ski Amadé har bland annat:

 • 145 blå pistar (275 km)
 • 181 röda pistar (390 km)
 • 30 svarta pistar (95 km)
 • Över 70 mil (700 km) skidspår för längdskidåkning

Ski Amadé är indelad i fem olika regioner: Salzburger Sportwelt, Dachstein Tauern, Bad Gastein, Hochkönig Ski Area och Grossarl Valley. Bergskedjorna Steinernes Meer, Hochkönig, Dachstein och Tauernkamm ingår alla i skidområdet.

Wagrain liftkort

Wagrain ligger inom skidområdet Ski Amadé och man kan köpa liftkort som gäller för hela området, inklusive drygt 270 skidliftar och transport mellan de olika delarna av området. Bland liftarna hittar vi bland annat 45+ kabinliftar, 70+ släpliftar och 95+ stolsliftar. Den totala liftkapaciten uppgår till circa 375 000 passagerare i timmen. Den högst gående skidliften i området tar dig upp på 2 700 meters höjd över havet, på Dachsteinglaciären.

Butiker

Wagrain är en ett litet samhälle utan något stort shoppingdistrikt, men det finns två små livsmedelsbutiker inom 5 minuters promenad från marknadstorget i centrum. Vid marknadstorget ligger också några turistbutiker som säljer souvernirer, lokal hemslöjd, österrikiskt choklad, med mera. Ett apotek ligger på Wagrainer Strasse.

Mat och restauranger

Wagrain boende & hotell

Den mest fullbokade månaden i Wagrain brukar vara februari, så där gäller det att vara ut i extra god tid med sin bokning. Generellt sett så kostar hotellrum över €100 natten i Wagrain, men vissa hotell tenderar att ha bra kampanjerbjudanden under lågsäsongen. I vissa fall kan det också löna sig rejält att bo i någon annan del av skidområdet Ski Amadé och använda sig av transportsystemet för att göra dagsutflykter till Wagrain.

Några exempel på boende i Wagrain:

 • Oberauer – Die Pension

  Ligger i centrum av Wagrain. Anländer man med tåg till järvägsstationen St. Johann im Pongau är det ungefär 10 minuters taxifärd till det här hotellet.

  Från Oberauer – Die Pension är det 5-10 minuters minuters promenad till Flying Mozart Cable Car och 10 minuters promenad till Grafenberg Cable Car.

  Samtliga rum har kylskåp.

  Gäster har tillgång till poolområdet med vattenrutschkana. Det finns också en lekplats vid hotellet.

 • Appartement Schattauer

Detta är ett lägenhetshotell beläget intill en golfbana.Anländer man med tåg till järvägsstationen St. Johann im Pongau är det ungefär 10 minuters taxifärd hit. Att promenera från Appartement Shattauer till Flying Mozart Cable Car tar 10-15 minuter.

Det finns 13 rum och samtliga är ljudisolerade, och har antingen balkong eller uteplats. Lägenhetsköket innehåller bland annat spis, ugn, mikrovågsugn och fullstort kylskåp/frys.

Shuttle-service till skidåkningsområdet.

Utomhuspool med vattenrutschkana.

Man kan få tillstånd att ha husdjur i lägenheten. Särskild avgift tillkommer.

 • Hotel Wagrainerhof

Det här hotellet med sina drygt 40 rum ligger på Markt 23 i centrala Wagrain, 5-10 minuters promenad från Grafenberg Cable Car. Anländer man med tåg till järvägsstationen St. Johann im Pongau är det ungefär 10 minuters taxifärd till Hotel Wagrainerhof.

Det går att boka ett paket som gör att inte bara frukost utan övriga måltider (buffet, a la carte och snacks) ingår. Hotellrestaurangen inriktar sig på regional mat. The finns också en bar i hotellet.

Här finns inomhuspool, utomhuspool, och ett SPA med bastu, ångbastu, med mera.

Camping

Exempel på campingplatser i närhetn av Wagrain:

 • Landhaus Gästehaus Camping Kastenhof (i St Johann im Pongau)
 • Wintercamping Stockham (i Kleinarl)
 • Camping Passrucker (i Altermarkt im Pongau)

Wagrain bil

Wagrain kan nås via landsvägen B 163 Wagrainer Straße, som länkar ihop St Johann im Pongau med Altermarkt im Pongau.

Från Sverige kör man E55 mot Köpenhamn och sedan vidare, via Berlin, i riktning mot Salzburg för att komma till rätt region. I Österrike heter motorvägen Tauern Autobahn (A 10) eftersom den korsar bergskedjan Tauern.

Wagrain buss

PostBus ansvarar för regiontraffiken till och från Wagrain.

Wagrain flyg

Från den internationella flygplatsen i Salzburg tar det drygt en timme att köra till Wagrain. Tag motovägen Tauern Autobahn (A 10), ta av vid Flachau, och kör sedan B 163 i ungefär 10 km.

Wagrain tåg

Det finns inte någon järnvägsstation i Wagrain. Närmsta järnvägsstation ligger i St. Johann im Pongau och det tar cirka 10 minuter att köra därifrån till Wagrain.