St. Pölten

Sankt Pölten är huvudstad i förbundslandet Niederösterreich i nordöstra Österrike, och ligger mellan det Böhmiska bergsmassivet och Türnitz-alperna.

Staden St. Pölten, som har ungefär 54 000 invånare, är belägen vid floden Traisen, en 80 km lång biflod till Donaufloden. Den nedre delen av Traisendalen, mellan Sankt Pölten och Donaumynningen, är ett av Österrikes yngsta vindistrikt.

St. Pölten är inte en stad som lockar stora mängder turister, men eftersom den ligger mindre än en timmes bilfärd från huvudstaden Wien händer det att folk åker över till St. Pölten för att komma bort från storstadens sus och dus för ett tag.

Under sommarsäsongen kan man åka med gratis turistspårvagn inne i St Pölten, mellan gamla stan och borgmästardistriktet.

Var ligger St Pölten?

St. Pölten ligger i nordöstra Österrike, norr om Alperna och söder om vindistriktet Wachau. Om man kör 65 km österut från St. Pölten kommer man till Wien.

Koordinater för St Pölten: 48°12′00″N 15°37′00″E

Höjd över havet: 267 meter

Boende för turister i St Pölten

Exempel på boende i olika prisklasser i St Pölten

  • Gaestehaus Aquilin erbjuder billigt boende på Aquilin-Hacker-Strasse.
  • Jugendherberge St. Polten är ett vandrarhem på Bahnhofplatz, nära järnvägsstationen.
  • Das Alfred är ett snyggt, modernt och prisvärt hotell på Rodlgasse.
  • Mangold Cityhotel Design & Classic på Voelkplatz ligger i det övre prissegmentet.

Museum & utställningar

Museum Niederösterreich

Ett museum om handlar om hela regionens historia, inklusive konsthistoria.

Adress: Kulturbezirk 5

Stadtmuseum St. Pölten

Ett museum som handlar om St. Pöltens historia.

Adress: Prandtauerstraße 2

Diözesanmuseum

Ett museum inriktat på religiös konst och religiösa artefakter, från Medeltiden och frammåt.

Address: Domplatz 1

Ausstelungsbrücke

Ett galleri med tidsbegränsade utställningar, inriktat på nutida konst av skapare i Niederösterreich. Ligger inne i Landhaus, den byggnad där det regionala parlamentet för Niederösterreich håller hus.

Adress: Landhausplatz 1

Andra sevärdheter och besöksmål

Viehofen Seen

Detta är sjöar som bildats i ett övergivet grustag. (Tidigare kallades de Paderta Seen.) Trevlig plats för att ta det lugnt när det är fint väder. Det finns pubbar, och möjlighet att hyra små båtar.

Wochenmarket am Domplatz

På Domplatz hålls det marknad varje torsdag och söndag, året runt. Bra ställe för att smaka och köpa lokal- och regionalproducerade produkter.

Klangturm

Det här tornet, som ligger på Landhausplatz, har en utsiktsplattform från vilken man har en fantastisk vy över staden och omgivningarna.

Ehmalige synagoge

Den här synagogan på Doktor-Karl-Renner-Promenade ritades i Jugendstil av arkitekterna Theodor Schreier och Viktor Postelberg och stod färdig år 1913. Byggnades utsattes för omfattande förstörelse under Kristallnatten år 1938. Efter andra världskrigets blev den judiska församlingen i Wien ansvarig för synagogan, eftersom det inte längre fanns någon judisk församling i St. Pölten. På 1980-talet genomfördes ett stort restaurationsprojekt, och numera använder den judiska församlingen den för särskilda evenemang.

Apotheke zum goldenen Löwen

“Apoteket med gyllene lejon” är den äldsta butiken i hela staden och har legat här sedan 1545. Byggnadens front är ett vackert exempel på barockstilen.

Kan jag åka tåg till St Pölten?

Ja, St Pölten har en järnvägsstation (St. Pölten Hauptbahnhof) och ligger längs järnvägslinjen Westbahn.

Under högtrafik avgår tåg var tionede minut från St. Pölten till Westbahnhof i Wien, med en restid på ungefär en halvtimme. (Vissa av dem stannar även vid stationen Wien Hütteldorf.)

Det går även ett pendeltåg mellan St Pölten och Westbahnhof i Wien. Med dessa är restiden kring 80 minuter.

Järnvägsstationen i St. Pölten är också ett stopp för Leobersdorfer Bahn, Mariazellerbahn, regionaltåget till Tulln, och regionaltåget till Krems and der Donau. Mariazellerbahn är en smalspårig järnväg som traffikerar sträckan mellan St. Pölten och den katolska vallfärdsorten Mariazell i de styriska alperna.