Eisenstadt

Eisenstadt är en liten stad med circa 14 000 invånare i östra Österrike, nära gränsen mot Ungern. Den är huvudstad i förbundslandet Burgenland. På ungerska kallas staden Kismarton.

Var ligger Eisenstadt?

Eisenstadt ligger i östra Österrike, bara 12 km från gränsen till Ungern. Staden är belägen vid Leithabergens södra fot, på i en terass som leder ned till floden Wulka.

Eistenstadt ligger drygt 60 mil söder/sydost om Wien. Att åka bil från Wien till Eistenstadt brukar ta ungefär 50 minuter.

Koordinater för Eisenstadt: 47°50′44″N 16°31′8″E

Höjd över havet: 182 meter

Boende för turister i Eisenstadt

Några exempel på boende för turister i Eisenstadt

  • Haus der Begegnung-Bildungshaus der Diözese på Kalvarienbergplatz. Trestjärnigt boende med drygt 60 sängplatser totalt. Alla rum har egen dusch.
  • Hote Burgenland på Franz Schubert Platz, mindre än 5 minuters promenad från katedralen. Tämligen stort hotell med priser från circa €80. Att promenera från hotellet till barockslottet Schloss Esterházy tar circa 10 minuter.
  • Weingut Tinhof är en liten vingård utanför Eisenstadt där det finns det fem rum för turister.

    Adress: Sankt Georgener Hauptstrasse.

Servärdheter & aktiviteter

Schloss Esterházy

Delar av slottet Esterházy är öppet för besökare, bland annat Haydnsalen och slottskyran. Här finns också en utställning om släkten Estarházys. Ibland hålls konserter och andra kulturella evenemang på slottet.

Redan på 1200-talet uppfördes en borg på platsen, medan sedan dess har många tillbyggnader och ombyggnader hunnit ske. På 1600-talet hamnade borgen i familjen Estarházys ägo, och det var de som lätt bygga om den till ett barockslott.

Haydnsalen i slottet är allmänt hyllad för sin enormt goda akustik som gör den perfekt som konsertsal. Den är också mycket vacker. Kompositören Haydn arbetade i nästan 40 år för familjen Estarházys och många av hans verk hade sina premiäruppföranden på slottet.

Bergkirche with Haydnmausoleum

Denna kyrka ligger vid torget Haydnplatz och här finns en skattkammare och den berömda kompositören Haydns mausoleum. De flesta av de mässor som Haydn skrev under slutskedet av sitt yrkesliv premiäruppfördes i de här kyrkan.

År 1807 hade Ludwig van Beethovens Mässa i C-dur premiär i Eistenstadt, och man tror att detta skedde i Bergkirche (men slottet är också ett möjligt alternativ). Verket hade beställts av familjen Esterházy, Haydns gamla arbetsgivare, men Prince Nikolaus Esterházy II tyckte inte om resultatet.

Haydn-Haus

I det här huset på vad som numera heter Joseph-Haydn-Gasse bodde kompositören Haydn i tolv år. Här finns numera flera olika utställningar om honom och hans musik.

Österreichisches Jüdisches Museum

Det Judiska Museumet på Unterbergstraße berättar om den judiska historien i Eistenstadt, från 1871 till 1938. Förutom museumet finns en privat synagoga och en judisk kyrkogård i närheten.

Landesmuseum Burgenland

Det här museumet på Museumgasse är inriktat på Burgenlands historia, och här finns både permanenta och tidsbegränsade utställningar.

Katedralen i Eisenstadt

Katedralen i Eisenstadt (Dom St. Martin in Eisenstadt) är en romersk-katolisk katedral berömd för sin kyrkomusik.

Under den årliga Haydnfestivalen i Eisenstadt brukar flera konserter hållas i katedralen.

Kan jag åka tåg till Eisenstadt?

Ja, det går att åka tåg till Eisenstadt. I staden ligger en liten järnvägsstation som har förbindelser med Wien via Wulkaprodersforf. Tåget stannar också i Wiener Neustadt, som är en förort till Wien.

Eisenstadt har också tågförbindelse med den lilla staden Neusiedl am See vid sjön Neusiedl.