Ischgl

Ischgl i Tyrolen är med sina drygt 2000 bofasta invånare definitivt inte någon stortstad, men under skidsäsongen lever byn upp och förvandlas till en hotspot för vintersport och nattliv eftersom så många skidåkare från världen över har Ischgl som bas för sin skidsemester.

Ischgl

Var ligger Ischgl?

Ischgl ligger i distriktet Politischer Bezirk Landeck i västra delen av Österrike, och tillhör förbundslandet Tyrolen. Dalen som Ischgl ligger i heter Paznauner Tal.

Ischgl befinner sig ungefär 500 km väster om huvudstaden Wien (som ligger i den östligaste delen av Österrike).

Hur högt över havet ligger Ischgl?

Byn Ischgl ligger 1 378 meter höver havet, men många av pisterna i det anslutande skidområdet ligger ännu högre än så, eftersom Ischgl ligger i en dal.

Den högsta punkten i närområdet är toppen Velillspitze som befinner sig 2 704 meter över havet. Velillspitze ligger ungefär 1,9 km öster om Ischgl.

Vintersport i Ischgl med omnejd

Inschgl ingår i skidområdet Silvretta Arena Ischgl-Samnaun, ett område som i sin tur hänger ihop med skidområdet Samnaun på andra sidan gränsen till Schweiz. Tillsammans bildar alla dessa delar ett av de största områdena för utförsåkning i Alperna.

Det finns 238 km av välskötta pister och över 45 stycken liftar, bland annat gondolliftar, stolsliftar och T-liftar.

Området ovanför Idalp är populärt bland nybörjare eftersom det innehåller många breda pister som inte är svåra att hantera. Här finns också en snöpark. Om du istället är på jakt efter röda pister och mer utmanande svarta bör du söka dig vidare, mot Höllboden och Paznauner Thaya. Den brantaste pisten har en lutning på 70% och ligger i Höllboden bowl. Du kan nå den via stolsliften Lange Wand.

Transport mellan byn och pistarna

För den som smidigt vill ta sig från byn Inschgl till backarna finns det tre alternativ:

  • Pardatschgratbahn
  • Fimbabahn
  • Silverettabahn

Fimbabahn och Silverettabahn har mellanstationer, det har däremot inte Pardatschgratbahn.

Idalp

Idalp är en viktig knutpunkt för skidåkare i Ischgl-området eftersom många av skidliftarna möts här. Här finns också en restaurang.

Tips: Koppla av i Galtür

Om du har börjat tröttna på Ischgl och längtar efter något mer avslappnat, passa på att besöka den lilla byn Galtür. Det går gratisbussar mellan Ischgl och Galtür, och framme i Galtür kan du njuta av 40 km skidområde i en betydligt enklare och på många vis mysigare miljö.

Nattliv i Ischgl

Under vintersportsäsongen har Ischgl ett hett nattliv med massor av after-ski aktiviteter.

Vid slutet av skidsäsongen brukar det dessutm hållar konserter här, 2300 meter över havet. Exempel på artister som uppträtt på Top of the Mointain Concert är Elton John, Beyoncé, Rihanna, Kylie Minogue, Tina Turner, Bob Dylan, Rod Stewart, Jon Bon Jovi, Mariah Carey, Enrique Iglesias, Thirty Seconds to Mars och Katy Perry.

Ischgl sporthotel

Att ta sig till Ischgl

Kan jag åka tåg till Ischgl?

Det finns tyvärr inte någon järnvägsstation i Ischgl eller i någon av de närliggande samhällena i dalen aznauner Tal. Däremot finns det en järnvägsstation i Landeck, ett samhälle som ligger ungefär 5 km från ena änden av Paznauner Tal. Det går att ta tåget från Insbruck till Landeck, och sedan byta till buss. Bussen körs av bolaget OBB och går hela vägen till Ischgl.

Vilka är de närmaste stora flygplatserna?

Att köra till Ischgl från flygplatsen i Innsbruck tar ungefär en timme med bil.

Från flygplatsen i München tar det ungefär två timmar att bila till Ischgl, och från flygplatsen i Zürich kring tre timmar.

Att köra bil till Ischgl

Från Innsbruck, följ motorvägen S16 tills du kommer till en korsning nära Pians. Lämna motorvägen och följ skyltningen mot Paznauntal – Ischgl.

Att köra mellan Innsbruck och Ischgl tar ungefär en timme under normala förhållanden.

Ischgl sommar