Zell am See

På denna sida

Den lilla staden Zell am See är en populärt destination året runt, eftersom omgivningarna lockar med både vintersport, vandringar i naturskön miljö, kurortsliv, och den vackra sjön Zeller See. Dessutom finns det en glaciär inte långt härifrån, vid Kaprun, som brukar kunna erbjuda skidåkning även när övriga pister i området har blivit för varma. Under ett genomsnittligt år har turistdestinationen Zell am See – Kaprun över två miljoner övernattningar.

Zell am See ligger invid sjön Zeller See, en drygt fem kvadratkilometer stor och 68 meter djup sjö belägen 749 meter över havet. Förutom Zell am See ligger även de mindre samhällena Thumersbach och Bruck an der Grossglocknerstrasse vid sjön. År 2018 hade Zell am See en bofast befolkning på circa 9 850 personer.

Zell am See är administrativt centrum för distriktet som också heter Zell am See, och ligger i förbundslandet Salzburg i Österrike. Regionen där Zell am See ligger kallas Pinzgau. Rent geografiskt så fungerar Zell-dalen som en korridor i Kitzbühelalperna, och förbinder Saalfeldenbasängen med floden Saalach i norr och floden Salzach i söder.

Zell am See

Bakgrund

Platsen där Zell am See ligger har varit bebodd åtminstone sedan Romarikets dagar, och på 700-talet e Kr slog sig kristna munkar ned här och grundade ett kloster. Ordet Zell i namnet Zell am See syftar just på den cell, det vill säga enkla lilla rum, som en munk sover i.

På 1300-talet blev Zell en köping, men det var inte förrän på 1800-talet som orten började bli ett populärt turistmål. År 1875 blev det möjligt att åka järnväg hela vägen från Salzburg till Zell, vilket plötsligt gjorde att Zell blev förbundet med resten av Europa på ett helt nytt vis. Några år senare öppnade Hotel Elisabeth i Zell för att ackomodera den nya tillströmningen av sommarturister, och snart fanns här även ett Grand Hotel. Bland de celebra gäster som kom att turista i området under 1800-talet kan bland annat nämnas Kejsarinnan Elisabeth (Sissi) och Kejsar Franz Josef I.

År 1906 grundades en skidklubb i Zell och samma år hölls ortens första vintersportfestival. År 1928 var ett annat viktigt år, då orten erhöll stadsrättigheter och man påbörjade projektet att bygga Schmittenhöhe-banan för att transportera turister upp på berget Schmittenhöhe. Man anlade också tennisbanor, som vintertid gjordes om till isbanor för skridskoåkning och ishockey.

Turistinformation

Turistbyrån i Zell am See är öppen vardagar 8-18, lördagar 9-18 och söndagar 9-13.

Zell am See på sommaren

Friluftsliv

Under den varma årstiden är det populärt att vandra och cykla i det natursköna området kring Zell am See. Sjön är lämplig för simning, paddla kanot och liknande. För den som vill kasta sig ut finns möjlighet att ägna sig åt paragliding.

Zell Summer Night Festival

Under sommaren hålls ett sommarnattsfirande i Zell am See varje onsdag under juli och augusti, med livemusik, uteserveringar, med mera.

Magic Lake Show

Från juni till mitten av september hålls en Magic Lake Show varje torsdag och söndag i Elisabethparken. Det är en uppvisning vid sjön som kombinerar vatten, laserljus och musik.

Earl of Pearl

I mitten av augusti hålls det årliga simevenemanget Earl of Pearl i sjön. Det finns flera olika distanser att välja mellan, så här finns något för de allra flesta oavsett nivå.

Ironman

I början av september brukar det hållas ett Ironman-evenemang i Zeel am See.

Pinzgauer Lokalbahn

Pinzgauer Lokalbahn är en smalspårig järnväg som löper genom den vackra Salzachdalen, från Zell am See till Krimml (som ligger drygt 900 meter över havet). Hela sträckan är 53 km och det görs många stopp längs vägen. En tur med Pizgauer Lokalbahn är ett mycket trevligt sätt att utforska området mellan Zell och Krimml, oavsett om man åker hela turen i ett svep och njuter av utsikten från tågfönstret eller om man väljer att gå av på en eller flera hållplatser för att vandra i omgivningarna.

Grosslockner High Alpine Road

Den här vägsträckan, som på tyska heter Großglockner-Hochalpenstraße, är den högst belägna asfalterade bergspassvägen i hela Österrike, och utsikten längs vägen är riktigt vacker. Vägen förbinder Bruck (i förbundslandet Salzburg) med Heiligenblut (i förbundslandet Kärnten), och går genom Hochtor Pass 2504 meters över havet.

Krimmler-vattenfallen (Krimmler Wasserfälle)

Krimmler-vattenfallen, som är ett populärt utflyktsmål från Zell am See, är en del av floden Krimmler Ache. Varje år besöker flera hundra tusen personer vattenfallen. Närmsta by är Krimml, som ligger ungefär en timme med bil från staden Zell am See.

Floden Krimmler Ache är en glaciärström vars flöde varierar mycket beroende på säsong. Det översta vattenfallet ligger vid toppen av dalgången, 1470 meter över havet, och därefter följer ytterligare två vattenfall på lägre nivåer. De översta fallet är 140 meter, det mellersta 100 meter och de lägsta 140 meter. Alla tre ligger inom gränserna för Nationalpark Hohe Tauern.

Zell am see på vintern

Zell am See är en mycket populärt vintersportort, och ingår i skidområdet Zell am See-Kaprun. Förutom skidåkning, snowboard och liknande kan man till exempel njuta av slädturer.

Inne i själva samhället Zell am See finns ett mysigt centrum med trevliga promenadstråk för den som vill ägna sig åt shopping.

Zell am See skidåkning

Zell am See är en populär bas för personer som vill ägna sig åt utförsåkning på berget Schmittenhöhe.

Zell am See är en del av skidområdet Zell am See-Kaprun, och det går att köpa ett liftkort som gäller i hela området, inklusive transport till och från en glaciären Kitzsteinhorn som ligger här. Glaciären är öppen för besökare under större delen av året, när vädret så tillåter, och man brukar kunna åka skidor här under en stor del av året.

Eftersom Zell am See befinner sig på en så låg höjd över havet är snöläget ibland osäkert under delar av skidsäsongen på grund av för höga temperaturer, men glaciären Kitzsteinhorn i Kaprun burkar kunna erbjuda bra skidåkning även när övriga pister i Zell am See-Kaprun inte fungerar.

Zell am See liftkort

Som nämnts ovan går det att köpa ett liftkort som gäller för hela skidområdet Zell am See – Kaprun, inklusive transport till glaciären Kitzsteinhorn i Kaprun.

Liftkort som busskort

Att åka med Postbus är gratis för den som har giltigt liftkort. Det är Postbus som länkar ihop samhället Zell am See med skidcentrat och Kaprun. Rutterna startar vid busshållplatsen Postplatz i centrum av Zell am See. Exempel på viktiga turer är:

 • #71 som går från Postplatz till Schmittenhöhe Ski Centre
 • #660 som går från Postplatz till Kaprun och Kitzsteinhorn Ski Area

Vandra i Zell am See

Det finns många fina vandringsleder, av olika svårighetsgrad, i området kring Zell am See och närliggande Kaprun. Ett populärt val är Alexander Enzinger Trail.

Vill man starta sin vandring på hög höjd kan man ta gondolliften upp till Schmittenhöhe och påbörja vandringsturen 2 000 meter över havet.

Det finns guidade vandringturer för den som så önskar, till exempel vandringar till och på glaciären Kitzsteinhorn där en erfaren guide vägleder genom steniga områden och is. Turen till Kitzsteinhorn går att kombinera med vandring på berget Maiskogel.

Mat och restauranger

Exempel på restauranger i Zell am See:

 • Restauant Guiseppe, som inriktar sig på italiensk mat
 • Steinerwirt, som inriktar sig på österrikisk mat
 • Mayer’s (Schloss Prielau)

Ett exempel på en populär bar i Zell amd See är ”A bit of Irish Bitte” på Sebastian Horl Strasse, som är en av få rökfria barer här. Den är liten och mysig, och det arrangeras ofta specialkvällar här, till exempel pub quiz kvällar.

Zell am see boende & hotell

Exempel på hotell i det övre prissegmentet

 • Hotel Salzburgerhof på Auerspergstrasse 11Ligger nära stadskärnan och sjönStort spa som inkluderar bastu, två inomhuspooler och en uppvärmd utomhuspool

  Uppskattad hotellrestaurang

 • Hotel Berner på Nikolaus Gassner Promenade 1Ett så kallat Ski-In & Ski-Out hotell, som ligger precis intill området för utförsåkning i Zell am See.Spa med uppvärmd utomhuspool
 • Hotel Tirolerhof på Auerspergstrasse 5Ligger nära stadskärnan och sjön
 • Hotel WaldhofLigger längs vägen som går mellan samhället och skidcentrat.Spa med bland annat bastu, ångbastu och uppvärmd utomhuspool

  Omtyckt hotellrestaurang

Exempel på mellanprishotell

 • Boutique Hotel Steinerwirt 1493, på Dreifaltigkeitsgasse 228 rum som går i minimalistisk stilHär finns en hotellrestaurang som inriktar sig på det österrikiska köket och som har ett mycket trevligt utbud av viner.

Exempel på lägenhetshotell

 • Haus TipperaryLigger i samhällets centrumPrisvärda lägenheter med möjlighet att laga mat

Camping

Exempel på campingplatser som ligger i eller i närheten av Zell am See.

 • Panorama Camp Zell am SeeDen här campingen för tält, husvagnar och husbilar ligger i anslutning till ett naturskyddsområde vid sjön Zeller Sees södra strand, en bit söder om samhället Zell am See. Campingen är öppen både sommartid (1 maj – 20 oktober) och vintertid (20 december – 1 maj).
 • Seecamp Zell am SeeDen här campingen för tält, husvagnar och husbilar ligger vid sjön Zeller Sees norra strand, en bit nordost om samhället Zell am See, och är öppen året runt, utan uppehåll.
 • Sportcamp Woferlgut

Den här campingen ligger inte helt nära samhället Zell am See, utan en bit längre söder ut, närmare samhället Bruck an der Großglocknerstraße.

Zell am See flyg

 • Den närmsta flygplatsen är Zell am See Airport ( Flugplatz Zell am See), som ligger ungefär 4 km söder om själva samhället. Flygplatsen tar inte emot flyg som är tyngre än 5.7 tonn. ICAO: LOWZ.
 • Närmsta större flygplats är Salzburg Airport W.A. Mozart, vilken är Österrikes näst största flygplats och ett vanligt val för besökare som flyger in från andra länder för att ägna sig åt vintersporter i Österrike. Flygplatsen ligger drygt 3 km från Salzburg centrum.IATA: SZGICAO: LOWS

Flygbolaget SAS har en direktlinje Arlanda – Salzburg.

Flygbolaget Norwegian har direktlinjer till Salzburg från både Arlanda och Landvetter.

Zell am see tåg

Man kan ta sig till Zell am See med ÖBB tåg från Salzburg. Mellan Salzburg och Zell am See behöver man inte byta tåg någon gång, utan det går en direktlinje. Resan tar ungefär en och halv timme. Under högtrafik avgår det ett tåg i timmen.