Schönbrunn

Slottet Schönbrunn (Tyska: Schloss Schönbrunn) i Wien är en av de mest välbesökta sevärdheterna i staden och statistik från år 2017 visar att slottet hade 3,8 miljoner besökare under det året. Det brukade vara sommarresidens för den Habsburgska kungafamiljen men är numera ett museum.

Schönbrunn

Schönbrunn är ett rokokopalats med 1 441 rum och det räknas som ett av Österrikes viktigaste slott ur historisk, politisk och arkitektonisk synvinkel. Hela det stora slottskomplexet inkluderar bland annat djurparken Tiergarten Schönbrunn, det stora orangeriet Palmenhaus, det botaniska huset Wüstenhaus med ökentema, Schlosstheater (slottsteatern) och vagnmuseet Wagenhaus.

Den österrikiske kompositören Wolfang Amadeus Mozart uppträdde på Schönbrunn redan som femåring. Ett annat exempel på en stor kompositör som uppfört sin musik här är Joseph Haydn.

Schönbrunn är nu för tiden huvudsakligen ett museum, men det förekommer att staten använder det för viktiga möten. Det var till exempel på Schönbrunn som USA:s president John F. Kennedy mötte Sovjetunionens premiärminister Nikita Chrusjtjov år 1961.

Ett världsarv

År 1996 blev Schönbrunn och de tillhörande trädgårdarna inkluderat i UNESCO:s världsarvslista.

Guidade turer

Guidade turer av olika delar av slottskomplexet går att boka på Schloss Schönbrunns officiella sajt.

Schönbrunn

Sommarkonserter

Varje sommar håller slottsorkestern konserter på Schönbrunn, under ledning av operadirigenten Maestro Guido Mancusi (sedan 1998).

Schönbrunn Tiergarten

Den här djurparken öppnades för allmänheten redan år 1752 och är en av världens äldsta fortfarande aktiva djurparker.

Schönbrunns gloriette

Schönbrunns gloriette är ett mycket pampigt lusthus/trädgårdspaviljong från 1775, från vilket man har utsikt ned mot slottet. Nu för tiden ligger i ett café och ett observationsdäck i denna imponerande byggnad.

Glorietten befinner sig på en 60 meter hög kulle och består delvis av sten som hämtats från Schloss Neugebäude. Under andra världskriget förstördes glorietten, men den byggdes snabbt upp igen efter krigsslutet.

Trädgårdarna

  • I slotskomplexet ingår flera imponerande trädgårdar med växter och skulpturer. Till exempel finns här 32 skulpturer som alla representerar olika gudomligheter och dygder, och som är placerade mellan palatsbyggnaden och Neptuns fontän.
  • Den franska trädgården utformades av Jean Trehet år 1695 och inkluderar bland annat en labyrint.
  • Området som kallas Meidlinger Vertiefung, och som ligger väster om palatsbyggnaden, gjordes på 1800-talet om till lekyta och övningsområde för Habsburgskfamiljens barn. På den här tiden var det populärt att ge kungliga söner en militärinspirerad utbildning redan från mycket ung ålder.
  • I utkanten av palatskomplexet ligger en bonatisk trädgård som skapades på 1820-talet, samtidigt som palmhuset uppfördes.
  • De ”Romerska Ruinerna” är inte några äkta romerska ruiner, utan byggdes på 1700-talet efter ritningar av arkitekten Johann Ferdinand Hetzendorf von Hohenberg.

Schönbrunn orangeri

Varför kallas det Schönbrunn?

Det brukade finnas en brunn här vars vatten var uppskattat av folket vid hovet.

Historia

Bakgrund

Platsen där Schönbrunn står idag var ursprungligen ett område som ofta översvämmades eftersom det låg precis vid floden Wien. År 1569 köptes marken av den tysk-romerska kejsaren Maximilian II. Då fanns här redan en herrgård vid namn Katterburg som uppförts år 1548. Kejsaren såg till att området hägnades in så att han kunde ha djur där, bland annat vildsvin, hjort och fasaner, eftersom jakt var ett populärt nöja vid hovet. Han avsatte också en särskild del åt dyrbara och exotiska importerade djur, såsom kalkon och påfågel.

Palatset

När kejsar Ferdinand II avled fick hans änka Eleonora Gonzaga herrgården Kattenburg och dess omgivningar som änkeresidens, eftersom hon älskade jakt och hade tillbringat mycket tid här under sitt äktenskap. Under perioden 1638-1643 lät hon uppföra ett palats här. Det äldsta belägget för att platsen kallades Schönbrunn är från år 1642 då namnet dyker upp på en faktura.

Palatset renoverades och ändrades av kejsarinnan Maria Theresia i mitten av 1700-talet efter att hon fått det i present. Den neoklassiska stil som dominerar exteriören idag tillkom senare, på order av den tysk-romerske kejsaren Frans II. Det inre är dock fortfarande dominerat av rokokostilen och en stor del av inredningen är från Maria Theresias tid.

Republiken Österrike

Efter att den Habsburgska monarkin kollapsat år 1918 blev Österrike en republik och man beslutade att låta Schönbrunn bli ett museum.

Efter andra världskriget var Österrike i händerna på de Allierade till 1955, och under den perioden användes Schönbrunn som kontorsplats för den brittiska delegationen och var också högkvarter för den lilla brittiska garnisonen.

År 1955 blev Schönbrunn återigen ett museum.