Klagenfurt am Wörthersee

Klagenfurt am Wörthersee ligger på 446 meters höjd i södra Österrike, vid sjön Wörthersee och floden Glan, inte långt från gränsen mot Slovenien. Staden är omgärdad av skogsbeklädda kullar samt berg som sträcker sig upp till tusen meter över havet. Söder om staden tornar bergskedjan Karawanken upp sig – gränsen mot Slovenien och Italien. När man befinner sig i Klagenfurt har man ungefär lika långt till huvudstaden Wien i nordost som till vintersportstaden Innsbruck i väst.

Klagenfurt är huvudstad i förbundslandet Kärnten och är österrikes sjätte största stad. Här bor strax över 100 000 personer.

Bakgrund

Enligt legenden grundades Klagenfurt efter att en grupp modiga män dödad en lindorm som terroriserade människorna i nejden. I stadskärnan finns idag ett monument som påminner om historien.

Klagenfurt erhöll sina stadsrättigheter redan på 1200-talet, men det var först på 1500-talet som staden verkligen började blomma upp tack vare sitt läge vid handelsvägen genom Loiblpasset. År 1518 utsågs den till huvudstad i Kärnten och år 1787 blev den biskopssäte. Efter första världskriget gjorde både Österrike och Jugoslavien anspråk på Klagenfurt och det kringliggande området, vilket löstes genom en lokal omröstning där en rejäl majoritet av befolkningen röstade för att staden skulle vara en del av Österrike.

Boende i Klagenfurt

Några exempel på vandrarhem och hotell i Klagenfurt.

 • Gasthof Schlosswirt på St. Veiterstrasse. Budgetvänligt boende där priserna startar på €20 för eget rum.
 • Jugendgästehaus Klagenfurt på Neckheimgasse. Vandrarhem nära universitetet. Enkelrum kostar från €26.
 • Cityhotel zum Domplatz. Ligger på Karfreitstrasse i centrum av staden. Mellanprishotell med rum från circa €60.
 • AllYouNeed Hotel Klagenfurt, på Nautilusweg vid universitetet. Endast öppet 1 juli – 30 september. Mellanprisskiktet.
 • Hotel Palais Porcia. Jämförelsevis dyrt hotell på Neuer Platz i centrum. Priser från €85 till över €180.

Klimat

I Klagenfurt råder inlandsklimat. Vintrarna är kalla, men då och då blåser den så kallade föhnen – en varm vind som skapar tillfällig respit från kylan.

Både hösten och vintern tenderar att vara dimmiga.

Exempel på evenemang i Klagenfurt

 • Triathlontävlingen Ironman Austria hålls årligen i Klagenfurt.
 • Klagenfurts stadsteater är berömd både i och utanför Kärnten för den höga kvalitén på föreställningarna. Här spelas både teater och opera.
 • Beachvolleyball Grand Slam hålls i Klagenfurt varje år, där framstående lag från många olika delar av världen drabbar samman. Biljetter till evenemanget tenderar att sälja ut snabbt, så man behöver planera i förväg såvida man inte vill stå i väldigt lång kö och hoppas på någon av gratisplatserna.

Exempel på besöksmål

Lindormen

Enligt legenden grundades Klagenfurt efter att en grupp män lyckats döda en lindorm som härjade i trakten. För att fira detta uppförde man år 1593 en lindormsfontän i staden, och år 1633 lade man till en Herkulestaty. Båda går att beskåda på Neuer Platz (Nya torget) i centrum.

Huvudet på lindormsstatyn ser ut som huvudet på den urgamla noshörning som bevarats i glaciärisen och vars kvarlevor hittades här på 1500-talet.

Gamla stan

I gamla stan finns många fina byggnader som överlevt sedan renässansen. Hjärtat av Klagenfurts gamla stadskärna är Alter Platz, vilket helt enkelt betyder Gammeltorget.

Om du är intresserad av att veta mer kan du delta i någon av de kostnadsfria guidade turer som under sommarsäsongen utgår från Stadshuset på Neuer Platz (Nya torget).

Gustav Mahler Komponierhäuschen

Den berömde musikern Gustav Mahler levde nära Klagenfurt, och år 1899 köpte han en ståndsmässig bostad som numera är ett museum till hans ära. Museet ligger 15 minuters promenad från Strandbad Maiernegg.

Minimundus

Minimundus är en miniatyrpark med över 150 modeller av byggnader från världen över. Skalan är 1:25. Här kan man se modeller av österrikiska byggnasverk som katedralen Stephansdom i Wien och den medeltida fästningen Hochosterwitz i Kärnten, men också utländska skapelser som Eiffeltornet, Frihetsgudinnan, Peterskyrkan i Rom, och Taj Mahal.

Inkomsterna från parken går till organisationen Rädda Barnen.

Parken är stängd på vintern.

IKEA

Drabbas man av akut hemlängtan under sin vistelse i Klagenfurt så finns det en IKEA butik att söka sig till för att införskaffa Kalles kaviar och Daimtårta. Trots att Klagenfurt är en förhållandevis liten stad är det full fart på varuhuset eftersom det lockar besökare från Slovenien, Kroatien och norra Italien.

Kan man åka tåg till Klagenfurt?

Ja, det kan man absolut. Klagenfurt inte bara tågförbindelser med andra delar av Östterike, utan det går också smidigt att ta sig hit från Tyskland och, om man så vill, fortsätta vidare till Italien eller Slovenien efter sitt stopp i Klagenfurt. I princip alla större städer i Österrike har tågförbindelse med Klagenfurt, och från Wien och Graz går turerna mycket ofta under dagtid.

Tågstationen (Järnvägsstationen)

Tågstationen i Klagenfurt (Klagenfurt Hauptbahnhof) ligger lite söder om stadens centrum, på Walter-von-der-Vogelweide-Platz 1.

Koordinater: 46°36′57″N 14°18′48″E

Antal plattformar: 6

Driftsansvarig: Österreichische Bundesbahnen (ÖBB)

Tågstationen i Klagenfurt tar i skrivande stund emot traffik från följande linjer:

 • Railjet linje Lienz – Villach – Klagenfurt – Vienna
 • InterCity linje Klagenfurt – Salzburg – Linz – Vienna
 • EuroCity linje Dortmund/Frankfurt – Munich – Salzburg – Villach – Klagenfurt
 • EuroCity linje Klagenfurt – Villach – Tarvisio – Udine – Venice
 • EuroNight linje Rome/Livorno – Florence – Bologna – Venice – Villach – Klagenfurt – Vienna