Schladming

På denna sida

Schladming är en liten stad i nordvästra delen a Steiermark i Österrike. Det här brukade vara en gruvstad, men numera är turismen en mycket viktig näringsgren. Mest känd är Schladming för sina vintersportanläggningar, men även sommartid kommer många besökare hit för att vandra, cykla och uppleva den vackra naturen. Schladming har flera gånger varit värd för stora skidtävlingar, bland annat Världsmästerskapen i alpin skidsport år 1983 och år 2013.

I centrum av staden finns flera restauranger och caféer, och det går även att ägna sig åt en del shopping, huvudsakligen på och kring Hauptplatz. Gillar man öl bör man definitivt passa på att dricka det den lokalproducerade Schladminger Bier.

Schladming ligger vid foten av berget Planai i den nordvästra delen av Steiermark, nära gränsen mot förbundsländerna Salzburg och Oberösterreich, och ingår i skidområdet Schladming-Dachstein, ett område med över tvåhundra pister och drygt hundra skidlifter. Fallhöjden är circa 1200 meter.

I Schladming kan du gå ombord på Planailiften och vara uppe på toppen av Planai drygt en kvart senare.

Schladming stad

Bakgrund

Förr i tiden var hela Steiermark, inklusive Schladming, en del av det slaviska furstendömet Caratania, och det var huvudsakligen slaver som bodde här. På den tiden hette staden Slaebnich. Numera är det tyska som är huvudspråket i Schladming, och den österrikiska kulturen dominerar, men det finns fortfarande spår av den slaviska eran bevarade, bland annat i vissa lokala ord och sedvänjor.

Korta fakta om Schladming

Koordinater: 47°23′39″N 13°41′21″E

Land: Österrike

Förbundsland: Steiermark (Styria)

Distrikt: Liezen

Höjd över havet: 745 meter

Befolkning: 6,660 (år 2018)

Tidszon: UTC+1 vintertid, UTC+2 sommartid

Schladming på sommaren

Under den varma årstiden är Schladming ett populärt besöksmål för vandrare, cyklister och bergsklättrare. UCI Mountainbike Worldcup brukar hållas i Schladming.

Lokalbuss kör upp och ned för Planai, och närliggande berg, året runt – även under sommarsäsongen.

Vandra i Schladming

Schladming natur att vandra i

Kring Schladming finns många fina vandringsleder. De flesta kräver att man är någorlunda god kondition.

Här är några exempel på vandringsturer kring Schladming:

 • Giglachseehütte – Ursprungalm Loop from Schladming

Det här är ett bra val om man vill vara ute ganska länge, för turen tar normalt över fem timmar (plus eventuell rast) att genomföra för vandrare. Bra kondis och rejäla skor rekommenderas.

 • Duisitzkarsee – Duisitzkarseehütte Loop from Schladming

Det här är också ett bra val för en längre dagsutflykt, och brukar ta uppemot sju timmar att vandra (raster ej inräknade).

 • Ursprungalm – Ignaz-Mattis-Hütte Loop from Ursprungalmstraße

Den här turen brukar ta mellan tre och tre och en halv timme att genomföra. De flesta delar av den är enkla att vandra, men det finns några som är lite mer krävande.

 • Alpinsteig Höll – Gföller Alm Loop from PP GH Riesachfall

Det här är en lite kortare tur som man kan klara av på mindre än två timmar. En medelsvår vandring, men man behöver definitivt inte vara i toppform för att kunna njuta av den.

Reiseachfälle är ett vattenfall beläget 1593 meter över havet, med Schladming som närmsta större samhälle. Terrängen kring vattenfallet är bergig med stora gräsmarker.

 • Neualm – Duisitzkarseehütte Loop from Hopfriesen

Det här är en ganska tuff vandring som kräver bra kondis och säkra fötter. Att slutföra den brukar ta kring fem timmar, plus eventuella raster. Rejäla skor rekommenderas.

Schladming på vintern

Schladming ligger vid foten av berget Planai och det går en lift från staden upp till toppen (med flera mellanstopp).

Sedan 1970-talet har många lopp för världsmästerskapen i alpin skidsport hållits i Schladming. Sedan 1997 har det framförallt rör sig om ett så kallat Nattlopp som äger rum efter mörkrets inbrott.

År 1983 och 2013 var Schladming värd för Världsmästerskapen i alpin skidsport, och år 2017 var Schladming en av tre värdar för Special Olympics World Winter Games in Styria. (De andra två värdarna var närliggande Ramsau och Graz.)

Schladming skidåkning

Schladming ligger vid foten av berget Planai, som har många svarta och röda pister för skickliga skidåkare. Det finns även en del blå pister, men generellt sett är Planai populärast bland åkare som redan har viss erfarenhet. Schladming ligger även i nära anslutning till berget Hochwurzen, som domineras av tre röda pister och ett område för kälkåkning.

Är man nybörjare på väg till Schladming behöver man dock inte oroa sig, för Schladming är en del av skidområdet Schladming-Dachstein, och det går att köpa liftkort som gäller för hela regionen – och då får man tillgång till många bra nybörjarpister. Skidområdet Schladming-Dachstein består totalt av ungefär 230 km pist och har över 80 stycken liftar, inklusive stolsliftar och gondoler.

Exempel på viktiga punkter i skidområdet Schladming-Dachstein

 • Planai

Detta är en av de populäraste punkterna för att kliva ombord liften The Schladming 4-mountain Chairlift.

Det går att åka lift hela vägen från samhället till toppen av berget Planai. För den som vill ägna sig åt snowboarding och freestyling rekommenderas Superpark Planai.

 • Hochwurzen

Hochwurzen har blå och röda pister, och en Funslope. Här kan man bland annat roa sig med snötunneln och puckelpisten. En gondol-lift tar dig upp till toppen av berget. Hochwurzen är också starten för ett sju kilometer långt slädspår som används både dag och natt.

Tips! Piste 33 i Hochwurzen är öppen även efter solnedgången och har bra belysningen så att man kan fortsätta åka även efter mörkrets inbrott.

 • Hauser Kaibling

Här kan du kliva ombord på en stolslift som fraktar passagerare upp till en topp belägen 2 015 meter höver havet. (Liften är The Schladming 4-mountain Chairlift.) Från toppen har man fantastisk utsikt över pisterna och dalgången Styrian Ennstal.

Tips! Om du vill ta en paus från den vanliga skidåkinigen, prova på Funslope på Kaiblingalm.

 • Reiteralm

Här kan du kliva på The Schladming 4-mountain Chairlift från västra sidan.

Reiteralm har blå, röda och svarta pister + en särkild barnbacke. De svarta pisterna är en favorit bland de avancerade åkarna i skidområdet Schladming-Dachstein. Riktigt knepigt (och härligt) blir det när man ger sig ut i Black Quartett, som endast rekommenderas för mycket skickliga och erfarna åkare eftersom vissa branter här har en lutning på 80%.

 • Dachstein Gletscher

Dachstein är en glaciär vars topp befinner sig 2700 meter över havet, och den lockar till både utförsåkning och längdskidåkning. Det sker en del snowboarding utanför pisterna här.

Tips! Hängbron och Stairway to Nothingness.

 • Galsterberg

Glasterberg i Gröbminger Land är en favorit bland småbarnsfamiljerna, för här finns gott om åk som är lämpliga för småbarn och nybörjare, och två stycken Funslopes.

 • Stoderzinken

Stoderzinken är inte stort, men här finns permanenta racing runs vilket är lockande för den som vill fila på personrekorden. Givetvis finns här också vanliga pister, och i Kinderschneeland kan barnen roa sig med puckelpist, snötunnel, flygande matta, och kälkåkning.

 • Skiregion Ramsau

Ramsau am Dachstein är berömt för sin längdskidåkning, men här finns även en hel del för utförsåkaren. För barnen finns ett sagoland (Märchenabfahrt) att åka igenom.

 • Riesneralm

Riesnerlam i Schneebärenland är populärt bland småbarnsfamiljer, och här uppfördes Österrikes allra första skidlift utformad särskilt för barn. Vill man lära sig åka skidor är Riesnerlam perfekt, oavsett hur ung eller gammal man är.

 • Fageralm

Fageralm är en populärt val för skidåkare som letar efter en rustik och stressfri upplevelse, med mycket natur och gamla klassiska stugor.

Tips! Slappna av på Goliath-Genuss-Oase och njut av den milsvida utsikten.

 • Planneralm

Plannerlam lockar huvudsakligen åkare som är ute efter mycket natur och gärna åker offpist. Här finns ovanligt många snowboard-åkare.

Tips! Kids-Rodeo, en äventyrsbacke för barn.

Schladming liftkort

Man kan köpa liftkort som gäller för hela skidområdet Schladming – Dachstein, vilket ger dig tillgång till över 80 stycken liftar, inklusive gondolliftar som tar dig till toppen av bergen.

Mat och restauranger

Några exempel på matställen i och kring Schladming:

 • Weisse Wand Alm

Trevlig och prisvärd restuarang på Untertalstrasse för den som inte vill spräcka semesterkassan. Huvudsakligen inriktad på det österrikiska köket, och menyn varieras beroende på säsong. Här finns inte bara lunch- och middagsmat, utan också traditionella smårätter och alkoholhaltiga drycker. Ett exempel på en populär rätt är Naturschnitzel. Det går att få vegetariska rätter om man så önskar.

 • Jagastuberl Rohrmoos

Det här är en prisvärd familjeägd restaurang vid berget Hochwurzen, på bevämt avstånd från en av stolsliftarna. Jagastuberl Rohrmoos, som har varit öppen ända sedan 1980-talet, inriktar sig huduvdsakligen på österrikisk mat. Den här restaurangen är endast öppen under skidsäsongen. Det finns en rejält tilltagen terras att äta på för den som vill njuta av solen, utsikten och den friska bergsluften.

 • Johann: Das steirische Restaurant

Det här är en restaurang i det övre prissegmentet, belägen mycket centralt på Hauptplatz 10. Menyn hämtar inspiration från Österrike, Centraleuropa, och resten av Europa. Köket är på att ordna specialrätter för den som har speciella behov, t ex glutenfritt, vegetarisk, osv.

 • ARTiSAN

Ett mysigt familjeägd café på Erzherzog-Johann-Strasse, som gör sin mat från grunden. Här finns massor av goda rätter och hembakta efterrätter, inklusive veganska val. En favorit är det nybakta brödet med hummus. Paret som äger och driver restaurangen talar mycket bra engelska.

Schladming boende & hotell

Bo lantligt

Kring Schladming finns det flera charmiga lanthus som gjorts om till turistboenden. Vissa påminner mer om hotell, medan andra innehåller små semesterlägenheter. Genom att välja att bo i något av dessa gamla lantliga hus kan man komma undan riktigt billigt jämfört med de vanliga turisthotellen; vissa rum i lanthusen kostar mindre än €25 natten att bo i.

Här är några exempel på boenden:

 • Bergerlodge
 • Klemmerhof
 • Steinwenderhof
 • Possenhof
 • Stegerhof

Bo på hotell

Här är några exempel på hotell i Schladming:

 • Hotel Planai på Coburgstrasse

  Ligger nära liften Planai-Hochwurzen

  Har livsmedelsbutik på bottenvåningen

  Kostar från €100 natten under vintersäsongen

 • Hotel Raunerof på Preunegg

  Ligger nära backen Reiteralm-Planai

  Vacker utsikt över Ennsdalen och Dachsteinbergen

  Kostar från €90 natten under vintersäsongen

 • Hotel Pension Planaiblick på Leitenstrasse

  Cirka 15 minuters promenad från centrum

  Litet hotell med 16 rum

  Vacker utsikt över Planai

  Kostar från €50 natten under vintersäsongen

Camping

Två exempel på campingplatser i Schladmingområdet:

 • Camping Reiteralm – Hotel Brunner

  Från €25 natten

 • Camping Zirngast

  Från €29 natten

Schladming flyg

De två närmsta storflygplatserna ligger i München (IATA: MUC) respektive Wien (IATA: VIE). Från Schladming är det ungefär 26 mil till MUC och 30 mil till VIE.

Ett annat alternativ är den lilla flygplatsen i Salzburg (IATA: SZG). Dit flyger bland annat Ryanair, Lufthansa och Austrian Airlines.

Schladming tåg

Det går att åka tåg hela vägen till Schladming.

ÖBB har tågtrafik längs Ennstalbahn, en rutt som inkluderar stopp i Salzburg – Bischofshofen – Schladming – Selzthal – Bruck – Graz.

Exempel på tillgängliga rutter:

 • Wien – Schladming tar 4 timmar och 10 minuter
 • Graz – Schladming tar 2 timmar och 40 minuter
 • Salzburg – Schladming tar 1 timme och 30 minuter