Sölden

sölden snowboard

Sölden är en skidort i sydvästra Österrike i förbundslandet Tyrolen. I engelska texter brukar namnet stavas Soelden.

Kring Sölden kan man åka skidor året runt tack vare glaciärerna Tiefenbach och Rettenbach, och de första tävlingarn i den Alpina världscupen brukar alltid hållas i Sölden i slutet av oktober, vanligen på Rettenbach.

Själva byn Sölden ligger circa 1370 meter över havet, men skidåkning sker ända upp till 3 250 m ö h. Under ett genomsnittligt år är Sölden en av de mest välbesökta platserna i hela Östterike vad gäller utländska turister. Den som besöker Sölden sommartid kan förutom glaciärskidåkning även roa sig med aktiviteter som mountain biking, klättring och vandring.

Vintersport i Sölden

Det finns över 140 km pist i Sölden, inklusive 60+ km röda backar, 50+ km blå, och 25+ km svarta.

Pistarna är spridda över ungefär 40 olika nedfarter. Längsta sammanhängande nedfart är 15 km och består av flera stycken pister.

För unga åkare finns ett särskillt barnområde.

Liftar

För transporterna ansvarar över 30 olika liftar, och det går smidigt att nå även de toppar som ligger mer än 3 000 meter över havet. De tre toppar som kallas “Big 3” är Innerse Schwartze Schneid (3 370 m ö h), Tiefenbachkogl (3 309 m ö h) och Gaislachkogl (3 058 m ö h). Det går även enkelt att ta sig till de något lägre topparna Rotogljoch (2 662 m ö h) samt Giggijoch (2 284 m ö h).

En majoritet av liftarna är antingen gondolliftar eller stolliftar, och de flesta stolliftar har huvor. Släpliftar förekommer, men är inte särskilt vanliga.

Bussar

Ditt liftkort gäller även som färdbevis på de lokalbussar som traffikerar byn.

Boenden för turister i Sölden

Exempel på några olika boenden i Sölden

 • Haus Brunnenberg. Hos Haus Brunnenberg kan man hyra en prisvärd studiolägenhet på 30 kvadratmeter som är lagom för två personer. Avståndet till centrum är circa 700 meter.
 • Gästehaus Hirschenhof ligger i utkanten av Sölden, på Pitzestr. 1. Passar bra för den som vill ha lugn och ro. Välj mellan rum och studiolägenhet (med mini-kök). Priserna ligger i medelprissegmentet. Det finns en matbutik 200 meter bort.
 • Hotel Tyrol ligger på Dorfstraße, inte långt från närmsta skidlift. Busshållplatsen för färd till Gaislachkogl and Giggijochbahn Cable Cars är 10 minuters promenad från hotellet. Rumspriserna ligger i högprissegmentet.

Var ligger Sölden?

Sölden ligger i Ötztaldalen i Tyrolen, i sydvästra Österrike. Öztaldalen är en alpdal som skiljer Stubaialperna i öster från Ötztalalperna i väst.

Koordinater för Sölden: 46°58′N 11°00′E

När man befinner sig i Sölden är man inte långt ifrån vare sig Tyskland, Schweiz, Lichtenstein eller Italien.

 • Att köra från den österrikiska vintersportstaden Innsbruck till Sölden brukar ta ungefär 1 timme och 15 minuter om man tar vägen som har vägtullar.
 • Att köra till Sölden från den tyska staden München brukar ta kring 2 timmar och 45 minuter om man tar vägen som har vägtullar.

Byn Sölden

soelden

Byn Sölden är en typisk skidort som domineras av hotell, pensionat, restauranger, sportbutiker och annat som ger service åt besökarna. Byns centrum ligger 1377 meter över havet och hela byn med omnejd brukar få mycket snöfall under vintern.

Data från 2016 visar att Sölden då hade circa 3200 invånare. Till detta tillkommer säsongsarbetare och andra som bor periodvis i Sölden utan att vara mantalsskrivna där.

Det finns sängplats åt circa 15 000 besökare i Sölden, och det är mycket vanligt att andelen skidturister är många gånger högre än andelen bofasta.

Kan jag åka tåg till Sölden?

Nej, det går inte att åka hela vägen till Sölden med tåg, men du kan åka ända till järnvägstationen i Ötztal (Ötzal Bahnhof) och sedan ta bussen den sista biten. Det går att ta sig till Öztal Bahnhof med tåg från Tyskland, Schweiz, Italien, eller från andra delar av Österrike.

 • Från Innsbruck tar det cirka 45 minuter med tåg till Ötztal Bahnhof, och tågen avgår var 15:e minut under högtrafik. Kommer man norr ifrån kan man ta ÖBB:s Nightjet tåg från Hamburg eller Düsseldorf via Nuremberg och München till Innsbruck, och där byta för vidare färd till Öztal Bahnhof.
 • Det går sju avgångar per dag från Zürich till Öztal Bahnhof, och resan tar bara tre timmar.
 • Railjet-tåget som går till Blusenz via Arlbergspasset stannar i Öztal Bahnhof.
 • Under vintersäsongen går ett tåg från München i Tyskland till skidorten St. Anton am Arlberg i Tyrolen, och det gör ett stopp vid Öztal Bahnhof.

sölden kors

Trivia

 • Delar av Bondfilmen “Spectre” från år 2015 spelades in i en restaurang som ligger på Gaislachkogl.
 • Den högsta bergstoppen i Söldenområdet är Wildspitze, belägen 3 768 meter över havet. Detta är Österrikes näst högsta topp, bara Grossglockner är högre med sina 3 798 meter.
 • Ötztaler Gletscherstraße (Öztal Glacier Road) är den näst högsta vägen med vägbeläggning i Europa. Den länkar Sölden med glaciärerna Rettenbach och Tiefenbach. Vid foten av Rettenachglaciären svänger vägen söder ut och går genom en tunnel – den näst högsta vägtunneln i Europa. Vägens högsta punkt är vid tunnelns södra ände, därefter går den neddåt igen till skidstationen vid foten av Tiefenbachglaciären.
 • Sölden är inte en by som uppstod som skidort, utan här har det bott människor sedan urminnes tider. Redan på 1200-talet låg en by med tjugo byggnader här. Folk har befunnit sig i den här regionen ännu längre tillbaka, långt före starten av vår tideräkning, vilket vi bland annat vet tack vare att en del av deras redskap har hittats. Dessutom upptäcktes kvarlevorna av “Ismannen Özti”, en man som dog någon gång mellan 3400 och 3100 f Kr, i Ötztalalperna i september 1991.