Hallstatt

hallstat

Hallstatt är en pitoresk liten by som ligger inklämd mellan sjön Hallstätter See och Dachsteinmassivets branta bergsidor. Den är en del av Österrikes Salzkammergut; ett område rikt på saltfyndigheter som sträcker sig från staden Salzburg längs alpernas bayerska platå och de norra Kalkalperna till bergstopparna i Dachsteinmassivet.

Hallstatt är fokuspunkten i det UNESCO Världsarv som utgörs av Kulturlandskapet Hallstatt-Dachstein/Salzkammergut.

Många som kommer till Hallstatt gör det för att besöka en av de övergivna saltgruvorna, men det är också många som semestrar i Hallstatt helt enkelt för att det är en så vacker litten bergsby där livet lunkar på i maklig takt och man ständigt är omgiven av ett storslaget natur- och kulturlandskap. Data från år 2016 visar att byn då hade 758 invånare.

Under sommarsäsongen brukar byns enda genomfartsväg stängas av för reguljär biltrafik mellan kl 10 på förmiddagen och 17 på eftermiddagen, vilket ytterligare bidrar till att man får lung och ro, och kan fylla lungorna med klar och ren bergsluft. Att promenera från ena änden av byn till den andra tar ungefär en halvtimme.

Trots att Hallstatt varit bebott i flera tusen år gick det länge endast att nå byn genom att åka båt över sjön Hallstätter See, eller till fots via smala stigar som nådde byn ovanifrån – och som krävde att man gick genom husens vindar för att nå ned hela vägen till sjön eftersom byn tog upp all plats mellan berget och vattnet. Först år 1890 inrättades slutligen en väg längs sjöns västra bank, med hjälp av sprängmedel för att bereda plats.

hallstatt by

Var ligger Hallstatt?

Hallstatt ligger i distriktet Gmunden i förbundslandet Oberösterreich i centrala Österrike. Byn är belägen vid den västra stranden av sjön Hallstätter See, inklämd på en smal remsa land mellan sjön och berg som hör till Dachsteinmassivet.

Koordinater för Hallstatt: 47.562°N 13.649°E

Höjd över havet: 511 meter

Att köra från Salzburg till Hallstatt brukar ta ungefär 1 timme och 20 minuter.

Boende för turister i Hallstatt

Boende i hallstatt

Under lågsäsong är betydande delar av besöksnäringen i Hallstatt med omnejd stängd, inklusive vissa boenden, restauranger och butiker. Under högsäsongen kan det tvärt om vara svårt att hitta turistboende på grund av att alla redan är fulla. Oavsett säsong är det därför en bra idé att boka boende i förväg. Vill man besöka under lågsäsong kan det också vara bra att kontrollera att eventuella aktiviteter man vill ägna sig åt är tillgängliga.

Många av familjerna i Hallstatt driver små Bed & Breakfast, och det brukar gå att hitta boende från €25 natten inklusive frukost om man bokar i god tid. Många av dessa är dock inte anslutna till något automatiserat bokningssystem, så man får ringa eller skicka e-post och göra upp om bokningen på så vis.

Exempel på boende för turister i Hallstatt

  • Loft am See på Seelände 185 är en lägenhet i ett gammalt sågverk. Matrummet med det rejält tilltagna middagsbordet har öppen spis. Tillgång till trädgård med privat nedgång till sjön. Hallstatt Skywalk är bara fem minuters promenad bort.
  • Heritage Hotel Hallstatt på Landungsplatz är tre gamla pampiga hus som förenats för att bli till ett hotell med 40+ dubbelrum och ett dussin sviter. Eftersom man renoverat varsamt och utgått från husens gamla strukturer är inget rum det andra likt – men alla håller hög klass. Hotellet är medlem av organisationen Castle Hotels & Mansions.
  • Hallstatt Hideaway är ett fyrstjärnigt hotell i det övre prissegmentet. Det ligger på Dr.-Friedrich-Morton-Weg 24, några minuters promenad från Hallstatt Museum och färjeterminalen. Alla rum är sviter, och vissa har egna öppna spisar. Penthouse-sviten har två balkonger och privat bubbelpool.

Att bo i Obertraun istället

Ett alternativ till de boenden som finns i Hallstatt är att ordna boende i byn Obertraun istället, på andra sidan sjön, och sedan använda den lilla färjan för att göra dagsutflykter till Hallstatt. Obertraun har en järnvägsstation, så man kan ta sig dit med tåg från andra delar av Europa om man vill.

  • Ett exempel på ett turistboende i Obertraun är Obertrauner Hof, ett jämförelsevis stort B&B inrymt i en rejäl trevåningsbyggnad. Här finns dubbelrum, trebäddsrum, fyrbäddsrum, och en lägenhet med två sovrum + kök. Behöver man ännu mer plats hyr samma ägare ut en separat villa med tre sovrum intill Obertrauner Hof.
  • För den som är ute efter ett budgetvänligt boende i Obertraun finns det spartanska vandrarhemmet Jutel Obertraun på adress Winkel 26. En busshållplats ligger precis utanför vilket underlättar för den som vill använda sig av lokaltrafiken för att ta sig runt.

litet tåg för turister

Museum Hallstatt

Museum Hallstatt (koordinater: 47°33′43″N 13°38′56″E ) innehåller lokala fynd från olika platser och tidsepoker, inklusive sådant som hämtats från järnåldersgravar nära Hallstatt och sådant som hittats i själva saltgruvorna. Sedan år 2002 ligger museet i den gamla prästgården i Hallstatt, och efter flytten fick museet tillbaka många föremål som tidigare funnits i utställningar i det Naturhistoriska Museet i Wien.

Redan under det andra årtusendet före f Kr utvanns salt i Hallstatt-området, och under perioden 800 – 400 f Kr fanns här en tidigt järnålderskultur. År 1846 upptäckte gruvchefen Johann Georg Ramsaur en stor förhistorisk gravplats vid saltgruvorna i Salzberg nära Hallstatt. Vi arkeologiska utgrävningar hittades 1 045 gravar för över 2 000 personer. Bevarade föremål från långt tillbaka i tiden har också hittats i själva saltgruvorna kring Hallstatt, där saltet har hjälpt till att bevara organiskt material som trä, tyg och läder.

En hel del föremål från de tidiga utgrävningarna har hamnat på andra museum, särskilt i andra delar av Österrike samt i Tyskland, men den absolut största samlingen av arkeologiska föremål från närområdet finns i Museum Hallstatt.

Besök saltgruvan Hallein

Gruvdriften i saltgruvan Hallein upphörde år 1989, och dess tunnlar är numera ett populärt besöksmål. Gruvdriften startade här redan under det 500-talet f Kr då kelter bodde i området. Exempel på föremål som de lämnat efter sig är de vackert dekorerade muggar som nu för tiden går att se på det keltiska museet i Hallein. När romarikets expansion nådde området upphörde gruvdriften, och det kom att dröja till år 1191 e Kr innan den drogs igång igen.

Ett besök i det keltiska museet och den keltiska byn ingår i biljettpriset

Din biljett till saltgruvan Hallein gäller även som inträde till den replik av en keltisk by som byggts upp här, och gäller också som entrébiljett till det keltiska museet där autentiska keltiska föremål visas upp.

Hallstatt på vinter

Besök de naturliga grottorna

I Dachstein, på andra sidan sjön räknat från Hallstatt, ligger grottor som bildats i den särskilda typ av kalksten som karaktäriserar Dachsteinmassivet. Här finns också ett fruset vattenfall som bildar ett rum av is. Några av Österrikes största grottor ligger i Dachsteinmassivet, bland annat Mammutgrottan och Hirlatzgrottan.

Från utkiksposten Fem Fingrar har du en magnifik utsikt över grannskapet. Det finns en plattform där golvet är av glas så att man kan se ned.

Praktiska tips

  • Det går att lösa biljett som gäller både för båtöverfarten från Hallstatt och entré till grottorna.
  • Även sommartid är det kyligt i grottsystemen, så bär lämpliga kläder.

Benhuset

Eftersom byn Hallstatt ligger så inklämd på en liten remsa av mark mellan berget och sjön har det aldrig funnits gott om plats för jordbegravningar här. Under den kristna epoken utvecklades ett system där en död kropp tillfälligt begravdes på kyrkogården. Efter 10-15 år öppnade man graven och tog ut det skelett som återstod. Benen placerades i solen för att blekas, och flyttades sedan till sin permanenta viloplats i benhuset (Beinhaus). Kraniet dekorerades med målningar och pryddes med familjenamnet innan det placerades i benhuset.

På 1970-talet ändrade katolska kyrkan sin policy och började tillåta kremering av avlidna. I samband med detta började man begrava kremerad aska på Hallstatts kyrkogård och behovet av att spara plats försvann, så benhuset fylls inte längre på med nya skelett.

Kan jag åka tåg till Hallstatt?

Nej, man kan inte åka tåg hela vägen till Hallstatt men man kan komma väldigt nära. Man tar tåget till byn Obertraun som ligger på andra sidan sjön, och när man går av järnvägsstationen där så finns färjeplatsen strax intill. En kort båtresa senare så är man i Hallstatt.

Den järnvägsstation du ska gå av på är inte inne i centrala Obertraun utan ett stopp norr ut. Bäst är att säga till tågkonduktören att du ska vidare till Hallstatt och be om att bli avlämnad på rätt station. Tågkonduktörerna talar vanligen engelska och är dessutom väldigt vana vid att turister ska besöka Hallstatt.

Färjan över sjön är koordinerad med tåget, så att den ligger redo när tåget anländer.

Utkiksplats hallstatt