Att åka tåg till Wien

Wien har bra tågförbindelser med andra delar av Europa och att besöka Wien via tåg är definitivt att rekommendera, oavsett om Wien är slutdestinationen eller om man inkluderar Wien i en mer omfattande tågsemester med flera stop.

Det går både natt-tåg och snabbare Euro-City tåg till Wien från många andra storstäder runt om i Centraleuropa.

Från storstäderna Münschen, Zürich, Prag och Budapest går det snabba tåg av typen ICE, RailJet och Pendilino.

Mellan Wien och gränserna till Tjeckien, Slovakien och Ungern brukar det gå tåg minst en gång i timmen under dagtid.

ICE tåg till wien

ICE tåg till wien

Att åka tåg till Wien från Sverige

Det går att åka tåg hela vägen från Sverige till Wien, men det krävs byten.

En möjlig rutt är att först ta sig till Malmö och där ta Öresundståget till Köpenhamn. På Köpenhamns centralstation, tag tåget till Hamburgs centralstation i Tyskland. Från Hamburg går det tåg till Wien, via Würzburg och Passau.

Tips!

Ibland är det billigare att köpa enskilda nationella tågbiljetter istället för att köpa en internationell paketlösning. Det kan alltså vara billigare att köpa en biljett för resan genom Sverige och över till Köpenhamn, en biljett för vidare färd genom Danmark, en biljett för Tyskland och en sista biljett för den vidare färden genom Österrike till Wien.

Bra att veta: Wien har många järnvägsstationer

Det finns många järnvägsstationer i Wien och de har alla Wien i namnet, till exempel Bahnhof Wien Floridsdorf, Bahnhof Wien Praterstern, osv.

Några av de största och viktigaste järnvägsstationerna i Wien är:

  • Wien Hauptbahnhof (Wien Hbf)

Det här är huvudstationen för Wien. Den togs i bruk 2015 och ligger i stadsdelen Favoriten. Den här järnvägsstation länkar samma viktiga järnvägslinjer från norr, öster, söter och väster. Både tunnelbanan U-Bahn och pendlartåget S-Bahn ansluter till Wien Hauptbahnhof, och det går även att byta till spårvagn och buss här för att ta sig till andra delar av Wien.

  • Wien Praterstern

Det här är en stor järnvägsstation som används av cirka 35 000 människor varje vardag. Den ligger i stadsdelen Leopoldstadt, och både den berömda Stefansdomen och pariserhjulet Wiener Riesenrad går att se från tågplattformen. Under järnvägsstationen ligger tunnelbanestationen Praterstern U-Bahn så att man enkelt kan byta från järnväg till tunnelbanelinjerna U1 och U2.

  • Wien Meidling

När Südbahnhof (Södra stationen) stängdes ned år 2009 tog Wien Meidling över en stor del av dess trafik och blev en av de viktigaste järnvägsstationerna i staden. Data från år 2020 visar att ungefär 55 000 personer använder den här stationen under en vanlig vardag.

  • Wien Westbahnhof

Den här järnvägsstationen, Wiens Västra station, var den ursprungliga startpunkten för Westbahn och många internationella tåglinjer stannade här. Sedan Wien Hauptbahnhof togs i bruk 2015 har rollen för Wien Westbahnhof förändrats och den tar numera emot färre internationella tåg. Istället är den huvudsakligen en station för pendeltåg och för det privata tågföretaget WESTbahn’s tåg mellan Salzburg och Wien.

Vad är ÖBB?

OBB tåg till wien

ÖBB är Österreichische Bundesbahnen-Holding Aktiengesellschaft, det vill säga det federala järnvägsbolaget i Österrike. ÖBB ägs av staten och ansvarar för både järnvägsnätet och en stor del av tågtrafiken, inklusive både godstrafik och passagerartrafik.

Här kan du hitta mer information om tåglinjer som drivs av ÖBB:

https://www.oebb.at/(Tyska)

https://www.oebb.at/en/ (Engelska)

Sök och köp tågbiljetter på engelska: https://tickets.oebb.at/en/ticket

Viktiga ÖBB-linjer som traffikerar Wien

Wien – Salzburg (inom Österrike)

Westbahn. Från Wien Westbahnhof via St. Pölten Hauptbahnhof och Linz Hauptbahnhof till Salzburg Hauptbahnhof. Det finns också vissa möjligheter att kliva på vid järnvägsstationen Wien Meidling istället om man bara ska till Linz.

Wien – Graz (inom Österrike)

Südbahn. Från Wien Hauptbahnhof eller Wien Meidling till Graz Hauptbahnhof. Denna linje inkluderar den bergiga och enormt natursköna sträckan Semmering som går genom ett av UNESCO:s Världsarv.

Wien – Tjeckien (internationell tåglinje)

  • Nordbahn går norr ut från Wien (Wien Praterstern) och fortsätter in i grannlandet Tjeckien, till staden Břeclav.
  • Den privata tåglinjen Kaiser-Franz-Josephs-Bahn körfrån Wien Franz-Josefs-Bahnhof till Gmünd, korsar gränsen in till Tjeckien och stannar i staden České Velenice. Gmünd och České Velenice var tidigare samma stad, innan nationsgränserna drogs om.

Wien – Ungern (internationell tåglinje)

Ostbahn går öster ut från Wien Hauptbahnhof och fortsätter in i grannlandet Ungern. I Ungern traffikeras gränsbyn Hegyeshalom och järnvägsstationen Budapest Keleti i huvudstaden Budapest.

Eftersom man via Wien kan ta sig till Salzburg, en annan viktig järnvägsknut i Österrike, går det att från Wien utforska stora delar av Österrike via tåg. Salzburg ansluter också till vissa internationella tåglinjer.

tåg obb wien

Vad är den trans-europeiska järvägen Berlin – Palermo

Det här är ett internationellt nätverk av höghastighetsjärnväg från Berlin (Tyskland) till Palermo (Italien). Delar av denna sträckning går genom Östterike, via staden Innsbruk, och kan därför användas för den som vill åka tåg till Österrike. I Innsbruk måste man byta tåg om man vill vidare till Wien istället för Italien.

På tyska kallas järnvägssträckningen Eisenbahnachse Berlin-Palermo.

Vissa sträckor har ännu inte upgraderats för höghastighetståg så där gäller vanlig tåghastighet.

Tips för att åka tåg från Tyskland till Wien

Som nämnts ovan finns det gott om tågförbindelser mellan Tyskland och Wien.

Exempel på direktlinjer (utan byten):

  • Münschen – Wien med RailJet
  • Euro Night Lines natttåg via Düsseldorf – Köln – Frankfurt – Nurnberg till Wien

Tips för åka tåg från Tjeckien till Wien

I Tjeckiska gränsstäder, och faktiskt så pass långt från gränsen som Brno, brukar man kunna köpa “Wien Spezial”, en särskild lågprisbiljett för färden till Wien. Om du startar i någon annan del av Tjeckien kan du köpa en vanlig inrikesbiljett till Brno + en “Wien Spezial” för sista biten.

En annan lösning – som ibland blir smidigare/billigare – är att fara från Tjeckien till Bratislava i Slovakien och därifrån vidare till Wien, eftersom dessa två huvudstäder bara ligger 8 mil från varandra och har bra kommunikationer.

Tips för att åka från Ungern till Wien

På järnvägsstationen Budapest Keleti (Östra station i Budapest) brukar man kunna köpa en lågprisbiljett tur-och-retur Budapest – Wien som gäller i fyra dygn. Detta kallas för kirándulójegy och ibland är det mer prisvärt än att köpa en vanlig enkelbiljett till Wien, även om man inte planerar att återvända till Budapest. En fördel med kirándulójegy är att den också inkluderar lokaltrafik i Wien i två dygn.

Tåg till wien innsida

Tips för att åka till Wien från Serbien

Serbian Railways säljer en tur-och-retur ”Wien Spezial” för sträckan Belgrad – Wien. Ibland är det billigare att istället åka från Belgrad till Budapest i Ungern och därifrån vidare till Wien.

Tips för att åka från Wien till Slovakien

ÖBB säljer en tur-och-retur EURegio biljett för Wien – Bratislava som är giltig i fyra dygn, och som inkluderar inte bara tågresan mellan städerna utan också lokaltrafik i Bratislava den dag man anländer. Dessutom får man ta med sig cykel ombord gratis på tåget.

Bra att veta är att vissa tåg från Wien till Bratislava inte går till Bratislavas centralstation utan istället stannar på stationen Bratislava Petržalka som ligger i ett bostadsområde söder om floden Danube. Hamnar du där kan du ta bussen till Bratislavas centralstation, men det tar åtminstone en halvtimme.