Graz

Graz, som ligger ungefär 14 mil sydväst om Wien och är huvudstad i förbundslandet Steiermark, är Österrikes näst mest välbefolkade stad – bara Wien har en större befolkning. Circa 300 000 personer är folkbokförda i Graz, men exakt hur många personer som bor i Graz är svårt att veta, eftersom man räknar med att en bra bit över 30 000 personer, huvudsakligen studenter, bor här samtidigt som de är folkbokförda någon annan stans. Storstadsregionen Graz har över 620 000 invånare.

Graz har en lång historia som studentstad och det första universitetet här, Karl-Franzens-Universitet, anlades redan år 1585. Nu för tiden finns det fyra universitet och fyra högskolor här, inklusive två som är inriktade på tillämpad vetenskap och en för musik och konst. Totalt bor ungefär 50 000 studenter i staden och sätter sin prägel på stadslivet.

graz

Var ligger Graz?

Graz ligger i sydöstra Österrike, sydost om Alperna, där floden Mur lämnar Alperna. Själva staden ligger circa 360 meter över havet, men den kringgärdas på tre sidor av högre berg, och mitt i staden reser sig slottsberget. På den fjärde sidan av staden breder ett lågland ut sig som kallas Grazer Becken.

Koordinater för Graz: 47.06667°N 15.45°Ö

Boende för turister i Graz

Om man vill komma billigt undan är det bäst att undvika gamla stan (Innere Stadt) för där tenderar boendet att vara förhållandevis dyrt, särskilt med tanke på vad man får för pengarna.

Exempel på hotell och vandrarhem i Graz

 • Jufa Gastehaus Graz. Ett prisvärt vandrarhem som inte ligger i gamla stan, men ganska nära, i ett lugnt parkområde.
 • A&O Graz Hauptbahnhof. Lägre prissegmentet för hotell. Ligger nära järnvägsstationen. Rummen är förhållandevis stora och har egen dusch.
 • Ibis Budget Graz City. Priserna startar på €35 natten. Ligger på Neubaugasse, nära Kunstahaus / Mariahilferplatz. Att promenera in till centrum tar ungefär 15 minuter.
 • Austria Trand Hotel Europa. Befinner sig i medelprissegmentet, med priser från €71 natten för enkelrum. Liggerpå Bahnhofgürtel, mitt emot järnvägsstationen.
 • Erzherzog Johann Hotel på Sackstrasse, nära Hauptplatz. Ligger i det övre prissegmentet, med priser från circka €100 till €300+.

Klimat

Graz ligger sydost om Alperna, vilket innebär att staden inte har det innlandsklimat som råder i många andra delar av Österrike, utan istället är starkt influerat av Medelhavet. Det brukar inte bli några hårda vintrar här, utan genomsnittstemperaturen för januari – årets kallaste månad – är bara någon minusgrad.

Att staden ligger som den gör innebär att det under vintern kan uppstå markinversioner, där kall luft hindras från att röra sig och lågt liggande moln bildas i staden så att det blir väldigt dimmigt. När luften inte rör sig samlas avgaserna nära marknivån och EU:s gränsvärden för lufburna partiklar överskrids snabbt.

Juli är den varmaste månaden i Graz, med en genomsnittstempertur kring 20 grader C.

Under ett genomsnittligt år har staden ungefär 1900 soltimmar och får 840 mm nederbörd.

staden graz

Gamla stan

Innere Stadt är Graz gamla stadskärna; den del som fram till 1780-talet låg innanför stadsbefästningarna. Här finns många gamla byggnader bevarade, från medeltiden och fram till och med 1800-talet, inklusive en stor samling fina palats. En stor del av Innere Stadt är stängd för biltrafik vilket gör det ännu trevligare att promenera här. Innere Stadt upptogs på UNESCO:s Världsarvslista år 1999.

Exempel på sevärdheter som ligger i Innere Stadt:

 • Slottsberget
 • Operahuset
 • Teatern (Schauspielhaus Graz)
 • Grazer Burg (en borg)
 • Domkyrkan, inklusive mausoleumet
 • Landeszeughaus, ett museum för rustningar och vapen
 • Glockenspielplatz (Klockspelstorget)
 • Grazer Landhaus, med publika evenemang som operafilmkvällar och friluftsteater på innergården
 • Franciskanklostrets kyrka
 • Leechkirche, den äldsta kyrkobyggnaden i staden
 • Torget Hauptplatz vid slottsbergets fot är stadsdelens hjärta.

Att besöka Graz med tåg

Graz har mycket bra förbindelser till Wien, med direktåg som avgår en gång i timmen under högtrafik. Tågtrafiken är också förhållandevis intensiv till Salzburg och den tyska staden München.

Graz har också tämligen frekventa tågförbindelser med Kroatien (Zagreb), Slovenien och Ungern. Nattåg från Graz kan ta dig hela vägen till Zürich i Schweiz.

Tips: Direktlinjen mellan Graz och Wien inkluderar Semmering Railway, en komplicerad sträcka järnväg som är upptaget på UNESCO:s Världsarvslista eftersom den har hela 16 viadukter och 14 tunnlar. Att åka tåg här är verkligen en upplevelse i sig snarare än en transportsträcka. Om du reser i riktningen Wien –> Graz rekommenderar vi att du sitter på vänstra sidan i tågvagnen för optimal utsikt. För resor i motsatt riktning är det höger sida som gäller.

Järnvägsstationen

Järnvägsstationen (Hauptbahnhof) ligger i västra delen av centrum, i slutet av Annenstrasse.

Det finns en turistinformation på järnvägsstationen.

Att promenera från järnvägsstationen till gamla stan tar ungefär 20 minuter.