Salzburg

Salzburg är med sina 150 000 invånare Österrikes fjärda största stad, och den är också huvudstad i förbundslandet Salzburg. Namnet betyder salt-borg och har att göra med att den urgamla saltindustrin erlade skatt vid en borg här.

I Salzburgs gamla stadskärna, Altstadt, finns mycket välbevarad barockarkitektur och fästningen Hohensalzburg, och stadsdelen upptogs på UNESCO:s världsarvslista år 1996. Det är en av de bäst bevarade stadskärnorna norr om Alperna. Altstadt flankeras av de två kullarna Mönchsberg och Kapuzinerberg som erbjuder naturskön parkmiljön inne i staden.

Salzburg har tre universitet och närvaron av studenter och akademiker sätter sin prägel på staden.

Var ligger Salzburg?

Salzburg ligger längs floden Salzach, vid Alpernas norra gräns. I söder ser man höga berg, medan området norröver är ett slättlandskap. Den närmsta alptoppen, Untersberg, befinner bara 16 km från Salzburgs centrum. Uppe på toppen befinner man sig 1972 meter över havet, men staden Salzburg ligger nere på 424 m ö h.

Salzburg ligger ungefär 15 mil öster om den tyska staden München och 30 mil väster om huvudstaden Wien.

Boende

Salzburg har något för alla, från prisvärd camping och enkla till vandrarhem till extravaganta lyxhotell i månghundraåriga byggnader.

Här är några få exempel på olika boendealternativ i Salzburg

  • Nord-Sam på Samstraße. Campingplats cirka 20 minuters bilfärd från staden. Det går bussar. Campingen har pool, butik, med mera. I närområdet, som är ett lugnt bostadsområde, finns en matvarubutik (Spar).
  • YoHo på Paracelsusstraße. Vandrarhem där priserna startar kring €20 per natt. Visar Sound of Music varje kväll.
  • Eduard Heinrich Haus på Eduard-Heinrich-Straße. Från €16 per natt.
  • A&O Salzburg Hauptbahnhof. Både små och stora rum. Ligger nära järnvägsstationen i Salzburg. Extra bra priser om man är många som vill dela på ett rum.
  • Pension Elisabeth Salzburg på Vogelweiderstraße. Ligger i området bakom järnvägsstationen. Priser från €37 med delad toalett, vill man ha egen toalett blir det dyrare.
  • StudioApartments Salzburg på Schwedenstraße. Hyr en egen lägenhet för din vistelse i Salzburg. Prisvärt, särskilt om man är flera som delar en lägenhet.
  • Hotel-Pension Adlerhof på Elisabethstrasse. Liten familjeägd Bed & Breakfast i mellanprissegmentet. Rabatterade priser under lågsäsongen. Nära järnvägsstationen. Har cykeluthyrning.
  • Hotel Goldener Hirsch på Getreidegassse. Ligger rakt över gatan från Festival Hall. Priser från €200 per natt.
  • Best Western Hotel Elefant på Sigmund-Haffner-Gasse. Högprissegmentet.Ligger i en byggnad som är över 700 år gammal, och här har det drivits hotell fyra sekler.

Klimat

Salzburg har ett fuktigt innlandsklimat, fast med drag av ett mer havsnära klimat.

Eftersom staden ligger vid Alpernas norra gräns faller det en hel del regn här, särskilt under sommaren. Det typiska duggregnet kallas av lokalbordna för Schnürlregen.

Under vintern är det vanligt att kalla perioder avbryts av mildare väder som orsakas av den varma vind som kallas föhn. Föhn-vinden är också en vanlig besökare under våren.

Salzburgsfestivalen

Salzburgsfestivalen grundades år 1920 av de inte helt okända herrarna Richard Strauss, Max Reinhardt och Hugo von Hoffmansthal. Den äger rum i juli och augusti varje år och är fylld av operaföreställningar, konserter och teateruppsättningar runt om i staden. Ett av de mest berömda inslagen är stycket Jedermann som alltid uppförs framför katedralen.

Tips! Om du inte har möjlighet att besöka Salzburg under sommarfestivalen, ta en titt på de musikfestivaler som hålls under våren och hösten istället. Det brukar till exempel arrangeras en musikfestival kring påsk med inriktning på barocken.

Wolfgang Amadeus Mozart

Wolfgang Amadeus Mozart (Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Mozart) föddes i Salzburg år 1756 och är idag en av stadens allra mest berömda historiska kulturpersonligheter. Han hyllas på många olika vis i dagens Salzburg, till exmepel har ett torg fått namn efter honom, liksom den internationella flygplatsen.

Huset där Mozart föddes, på 9 Getreidegasse i centrala Salzburg, är numera ett museum tillägnat honom och hans familj. Här bodde familjen Mozart från 1747 till 1773.

Samma organisation som driver museum i Mozarts gamla hem (Mozarts Geburtshaus) driver också museumet Mozarts Wohnhaus (Mozarts bostad) på Makartplatz 8.

År 1884 uppfann konditorn Paul Fürst den delikata pralinen Mozartkugeln; en kula av marzipan täckt av choklad. Besök in Salzburg utan att pröva på en av dessa. De går fortfarande att köpa hos Café Fürst på Brodgasse 13, men säljs också på många andra olika ställen runt om i Salzburg. Vissa är av tämligen låg kvalité och inriktar sig på turister som vill ha dem som souvernirer och inte bryr sig särskilt mycket om smaken så länge priset är lågt.

Julmarknaden

Den årliga julmarknaden (Christkindlmarkt) i Salzburg räknas till en av bästa i landet och sträcker sig över och kring de tre torgen Domplatz, Kapitelplatz och Residenzplatz. Den öppnar i November och håller igång fram till jul. Här finns allt man behöver för att komma i österrikisk julstämning, från handgjorda julgransprydnader till munkar med kål.

Saltgruvorna

Salzburg växte upp kring saltgruvorna, och flera av dem är numera öppna för guidade turer. En av våra favoriter är Salzwelten Salzburg i Bad Dürrnberg, där en guidad tur tar 90 minuter. Skyddskläder ingår. Man åker vagn in i gruvan och glider sedan ned längs kanor av trä. Man måste ha fyllt 4 år för att få delta i turen.

Isgrottorna

En bit söder om Salzburg kan du besöka några av världens största isgrottor. Ta tåget till Werfen (circa 40 minuters åktur från järnvägsstationen i Salzburg) och byt där till grottbussen som tar dig uppför berget. Bussen släpper av dig vid en byggnad där du löser biljett till den lift som tar dig en bit högre upp på berget; en guidad grottur ingår i biljettpriset. Rejäla skor och varma kläder rekommenderas, för man måste gå en bra bit för att komma fram till grottorna och sedan följer en halvtimmes guidad tur i minusgrader.

Sound of Music

Utomhusscenerna kultfilmen The Sound of Music från 1965 spelades in i Salzburg med omnejd. (Inomhusscenerna är däremot filmade i en studio i USA.)

Det finns idag flera stycken guidade turer man kan ta i Salzburg för att besöka de olika platser som visas i filmen, till exempel med buss eller på cykel.

Att åka tåg till Salzburg

Salzburg har bra tågförbindelser med städer som Wien, Linz, München (i Tyskland), Zürich (i Schweiz), Budapest (i Ungern), Zagreb (i Kroatien), och Ljubljana (i Slovenien).

Att åka tåg från München i Tyskland till Salzburg i Österrike tar ungefär 90 minuter, såvida man inte åker med regiontåget för då tar det närmare två timmar.

Det går snabba Inter-city tåg mellan Salzburg och Wien och Linz, med upp till tre avgångar i timmen under högtrafik.

Järnvägsstationen i Salzburg

Järnvägsstationen i Salzburg ligger norr om floden Salzach.

Den helrenoverades 2009-2014.

Både ÖBB (ansvariga för tågen i Österrike) och DB (ansvariga för tågen i Tyskland) har biljettkontor inne i stationen. Det går också att köpa biljetter från ÖBB, DB och WestBahn i biljettautomater.

Viktigt: Specialbiljetten Bayern Ticket för Bayern, som säljs av DB, omfattar även resor mellan Bayern och Salzburg, men bara på regiontågen (kod RE och RB). Du kan köpa biljetten hos DBs biljettkontor och i biljettautomaterna.