Lech am Arlberg

Lech am Arlberg är en bergsby i västra Österrike som numera huvudsakligen är känd för möjligheterna till utförsåkning och andra snöaktiviteter, inklusive både on-piste och off-piste åkning. Lech Am Arlberg har en exklusiv prägel och tenderar att locka besökare med djupa fickor, inklusive celebra gäster som den holländska kungafamiljen. Det finns gott om fina hotell här och bra restauranger.

Var ligger Lech am Arlberg?

Lech am Arlberg ligger i västra Österrike, vid floden Lech.

Byn tillhör kommunen Lech i distriktet Bludenz i delstaten Voralberg.

Historiskt har Lech am Arlberg tillhört domsagan Tannberg, men turistmässigt är skidorten en del av regionen Arlberg. Arlberg hade under 1900-talet en enorm påverkan på utvecklingen av den moderna utförsåkning.

Lech am Arlberg

Skidåkningssystemet

Skidåkningssystemet i Lech am Arlberg är sammanlänkat med de system som tillhör de närliggande skidorterna St Anton, St Christof, Stuben, Warth och Schröcken. Länken till Warth och Schröcken är en gondollift genom Auenfeld-passet som togs i bruk under skidsäsongen 2013-2014.

Tillsammans skapar dessa skidorter en av de största skidåkningsområdena i hela Alperna.

Lech am Arlberg ingår i Der Weisse Ring (den vita ringen), en rundtur av liftar och nedfarter inom skidsystemet Ski Arlberg.

Sommarsäsongen

Lech am Arlberg tar även emot besökare under sommarsäsongen, men det brukar inte alls röra sig om lika stora volymer som vintertid. Sommartid är det populärt att vandra i de natursköna omgivningarna.

Den Gröna Ringen

Den gröna ringen är en tre dagar lång vandringstur i Lech-Zürs, Vorarlberg. En guide följer med som vandringsledare och längs vägen besöker man 35 konstinstallationer som bland annat berättar om lokalbefolkningen, kulturen och folkminnen från bygden. Drivande krafter bakom Den Gröna Ringen är konstnärerna Daniela Egger och Daniel Kocher.

Lech am Arlberg fran luften

Konst i Lech am Arlberg

  • Skyskape Lech är en konstinstallation av James Turrell som öppnades för allmänheten år 2018. Installationen består av ett rum där en öppning i taket gör det möjligt att se himlen.
  • Horizon-Fields är en konstinstallation av skulptören Antony Gormley, som bestod av människoliknande statyer i naturlig storlek som placerades på bergssluttningarna kring Lech på 2039 meters höjd. Ursprungligen sattes hundra statyer ut, men de flesta togs bort i april 2012. Några stycken är dock fortfarande kvar.

Lech am Arlberg historia

Byn grundades på 1300-talet av invandrare från den schweiziska kantonen Wallis. Fram till 1800-talet kallades byn Tannberg, eller mer fullständigt Tannberg am Lech. Det är det långa namnet Tannberg am Lech som gett upphov till att byn idag kallas just Lech, det vill säga samma namn som vattendraget den ligger vid.

Uppförandet av St Nikolas-kyrkan

Sankt Nikolaskyrkan i byn uppfördes troligen kring år 1390 som sockenkyrka för Tannberg. Originalstilen är gotisk, men kyrkan har ändrats på olika vis under historiens gång. Till exempel inreddes kyrkan i rokokostil på 1790-talet, men vissa äldre fresker i romansk stil bevarades. År 1987 genomgick kyrkan en stor renovering. Kyrktornet är 33 meter högt och toppas av en lökformad kupol. Kyrkklockorna är av brons och några av dem har daterats till början av 1500-talet.

Huberhuset

Huberhuset uppfördes på 1590-talet och är numera ett museum som visar exempel på hur livet var i området förr i tiden. Köket och ett arbetsrum är i mycket välbevarat skick.

Upplösning av Tannbergdistriktet

Tannbergdistriktet upplöstes år 1806 och i och med detta försvann den distriktsdomstol som fram till dess legat i byn Tannberg am Lech.