Wien

På denna sida

Wien  är Österrikes huvudstad och också den stad som har störst befolkning. Det bor ungefär 1,8 miljoner människor i själva staden, och om vi tittar på hela storstadsområdet så är det hem åt över 2,25 miljoner personer.

Sedan år 2001 har Wiens gamla stadskärna varit upptaget på UNESCO:s världsarvslista. I gamla stan hittar vi många välbevarade byggnader från förr i tiden, inklusive barockslott. För den som är intresserad av arkitektur är bland annat Ringstraße väl värt en promenad.

Under ett genomsnittligt år besöker ungefär 6,8 miljoner turister Wien, och staden är en av världens främta för internationella kongresser och mässor. Många stora internationella organisationer har sina huvudkontor i Wien, bland annat Internationella atomenergiorganet (IAEA), Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE), och de oljeproducerande ländernas organisation OPEC.

Boende för turister i Wien

Eftersom Wien är en så stor stad är det viktigt att veta vilken stadsdel man vill bo i innan man börjar leta boende, annars kan man hamna väldigt fel och behöva lägga mycket tid på transport varje dag för att komma till de platser man vill besöka.

Kolla alltid på en karta innan du bokar, för många hotell som hävdar att de ligger centralt gör inte det med svenska mått mätt. Det är också bra att ha lite koll på tunnelbanesystemet – ibland är det smidigare att välja ett hotell eller vandrarhem som ligger nära en tunnelbanestation istället för ett boende som ligger något närmare stadskärnan men som har sämre tillgänglighet till lokaltrafiken.

När du tittar på adresser i Wien så anger siffran som står framför gatunamnet vilket distrikt gatan ligger i. Adressen ”8 Storgatan 42” skulle alltså innebära Storgatan 42 i distrikt nummer 8.

Exempel på boenden för turister i Wien

  • Time Out City Hotel Vienna ligger i ett charmigt hus i Jugendstil på Windmühlgasse. Priserna startar kring €55. Att promenera till Kunsthistorisches Museum tar circa 10 minuter och Operahuset är ungefär 15 minuters promenad från hotellet. Järnvägsstationen Wien Westbahnhof är 1.7 km bort.
  • Hotel am Schubertring, som ligger nära Ringstrasse. Priset för dubbelrum startar kring €130.
  • Hotel Sacher, intill Operahuset och vid slutet av gågatan Kärtner Strasse. Det var här Sachertårtan uppfanns. Rumspriserna startar kring €300.

Bratislava

Att åka tåg från Slovakiens huvudstad Bratislava till Wien tar drygt en timme, och det finns många avgångar i bäggre riktningarna att välja mellan varje dag. Om det är svårt eller ohemult dyrt att ordna lämpligt boende i själva Wien kan man därför överväga att bo i Bratislava istället och resa in till Wien därifrån. Med tåget kommer man hela vägen in till Centralstationen i Wien, vilket kan innebära att man inte förlorar särskilt mycket tid jämfört med att försöka ta sig in till centrum från ett boende i Wiens utkanter.

Var ligger Wien?

Wien ligger i nordöstra Österrike, vid Alpernas östligaste utkanter. När man befinner sig i Wien är man inte långt ifrån vare sig Tjeckien, Slovakien eller Ungern.

wien karta

Koordinater för Wien: 48°12′N 16°22′E

Högsta punkt: Herrmanskogel, 543 m ö h

Lägsta punkt: Lobau, 151 m ö h

När staden grundades var det på södra sidan av floden Danube, men nu för tiden omfattar stadsbebyggelsen bägge sidorna av floden.

Klimat

Wien har ett kustklimat med förhållandevis milda somrar och vintrar. Medeltemperaturen i juni och juli är inom spannet 21-27 grader C, men ibland inträffar värmeböljor där temperaturen ligger en bra bit över detta.

Vintrarna är förhållandevis torra och den genomsnittliga temperaturen ligger kring nollan. Snöfall är vanligt, men inte lika mycket som i västra och södra delarna av Österrike. Vinterstormar förekommer.

Under våren tenderar vädret att vara mycket omväxlande och svårförutsägbart, och det är vanligt med dimma.

Nederbördsmängden för Wien varierar rejält mellan olika år; ibland är den så låg som 500 mm och ibland når den upp till över 2500 mm. Det finns också delar av Wienområdet som får över 5000 mm vissa år; platser där vindar från havet möter bergen. Det är ovanligt med hårda ösregn i Wien; duggregn och medelstarka regn är vanligare.

Musikens stad

Wien brukar kallas för musikens stad och har haft en mycket viktig roll i utvecklingen av den klassiska musiken i Europa. Ett exempel är hur Wienerklassicismen växte fram här under andra halvan av 1700-talet. Wienervalsen kommer också härifrån.

Även i vår tid har Wien en livfull musikscen, både för traditionell och nyskapad musik.

Wiener Sängerknaben

Gosskören Wiener Sängerknaben är en av världens äldsta. Den bildades år 1498 på uppdrag av den tysk-romerska kejsaren Maximilan I och var fram till första världskriget slut knuten till Hovmusikkapellet.

Wiener Konzerthaus

Detta konserthus är berömt för sina konserter med klassisk musik.

Operahus

Det finns flera operahus i Wien, inklusive Wiener Staatsoper och Wiener Volksoper.

wiens statsopera

Nyårskonserten

Varje år TV-sänds den traditionsenliga nyårdskonserten med Wiener Philharmoniker från konserthuset Wiener Musikverein (Wiens musikförening). I detta konserthus finns flera konsertsalar, varav den mest berömda är den gyllene Große (Goldene) Musikvereinssaal, som inte bara är mycket vacker utan också har fantastisk akustik.

Kan jag åka tåg till Wien?

Ja, det går att åka tåg från Sverige till Wien, men det kräver byten.

Från Malmö, tag Öresundståget till Köpenhamn. Från Köpenhamns centralstation tar du tåget till Hamburgs centralstation i Tyskland. Därefter går färden via Würzburg och Passau, korsar gränsen till Österrike, och når slutligen fram till Wien.