Linz

Med sina drygt 200 000 invånare är Linz Österrikes tredje största stad, och en viktigt metropol för landets norra delar. Ungefär 800 000 personer bor i storstadsområdet Linz.

Linz är ett populärt besöksmål bland utländska turister, särskilt bland tyskar och kineser som utgör de största turistgrupperna räknat i antal övernattningar. Bland svenskar är Linz fortfarande något av en oupptäckt pärla, eftersom de flesta besökare från Sverige har siktet inställt på huvudstaden Wien eller någon av vintersportorterna i Alperna.

Var ligger Linz?

Linz ligger i norra Österrike, i förbundslandet Oberösterreich, och genomflyts av floden Donau. Ungefär 3 mil norr om Linz går gränsen mot Tjeckien.

Koordinater för Linz: 48°18′N 14°17′E

Jämfört med många andra delar av Österrike befinner sig Linz inte särskilt högt upp, bara circa 265 meter över havet.

Wien ligger ungefär 2 timmars bilfärd rakt österut från Linz. Vill man ta sig från Linz till Salzburg far man mot sydväst, och bilresan tar ungefär 1 timme och 20 minuter

Boende för turister i Linz

Några exempel på boende i olika prisklasser för den som besöker Linz

  • Motel Pension Rosenhof på Wegscheiderstrasse är ett prisvärt boende för den som letar efter något enkelt, men ligger inte inne i centrum utan längre söder ut, mellan Sankt Isidor och Hart. Att åka pendeltåg från centralstationen till närmsta station tar lite drygt en kvart och sedan får man promenera en bit. Det går också att ta bussen från stan; det ligger en busshållplats circa 100 meter från Motel Pension Rosenhof.
  • Om du letar efter något utöver det vanliga, har en tajt budget, och är okej med att befinna dig utanför stadskärnan, kan du ta en titt på Das Park Hotel, Rodlpark, Ottensheim. Här sover man innuti stora cementrullar på en gräsmatta. Processen är automatisk; du bokar på sajten och får en kod som du använder för att ta dig in i ditt rum. Endast öpppet från maj till slutet av oktober.
  • Landhotels Österreich på Blütenstraße. Hotel i medelprissegmentet.
  • Hotel Am Domplatz på Stifterstraße, inne i centrala Linz. Modernt affärshotell. Högre prissegmentet.

Klimat

Linz har ett fuktigt innlandsklimat, med varma somrar och tämligen kalla vintrar.

Linzer torte

Linzer torte är ett traditionellt bakverk med malda nötter och sylt, och med ett dekorativt flätat mönster av degremsor på toppen. Det äldsta bevarade receptet är från 1653!

Linzer torte görs vanligen med rödavinbärssylt, men gott om andra varianter existerar också – både traditionella sorter och moderna nyskapelser. I Österrike serverar man gärna Linzer torte kring jul, men i själva Linz brukar det gå att avnjuta bakverket på caféer och konditorier året runt, så se till att passa på om du har vägarna förbi.

Exakt var någonstans Linzer torte uppfanns är dolt i historiens dunkel, men i början av 1820-talet började den massproduceras i Linz, och kom att bli starkt förknippad med staden.

Evenemang i Linz

Linz är en mycket aktiv stad där det ofta pågår stora och små evenemang, så oavsett vilken del av året man besöker staden är det troligt att det är något på gång som man kan ta del av. Här är några exempel:

Ars Electronica Festival

En årlig festival för skärningspunkten mellan konst, teknik och samhälle. Vare år hålls utställningar, konserter, symposium, uppträdanden, med mera. Många olika byggnader och platser används, inklusive kyrkor och fabrikslokaler.

Bubble Days

En förhållandevis ny festival som har ägt rum i juni varje år sedan 2011. Här visas olika extremsporter upp, såsom wake boarding och trickflygning. Det brukar också hållas många sidoevenemang, såsom konserter, båtturer i hamnen, uthyrning av paddelbåtar och kajaker, och så vidare.

Crossing Europe Film Festival

Årligt internationell filmfestival i Linz som brukar locka över 20,000 besökare.

Kinderfilmfestival

Internationell filmfestival för barnfilm.

Linzfest

Utomhusfestival som hållits i Linz sedan 1990, med konserter, teater, dans, komedi, konst, festande, och massor av mat. Epicentrum är Donaupark, en stor park vid floden Donau.

Linz Marathon

Detta maratonlopp hålls i april varje år, och brukar locka kring 20 000 deltagare och fem gånger så många åskådare.

Pflasterspektakel

Gatufestival i centrala Linz, med inhemska och besökande akrobater, mimare, improvisskådespelare, jonglörer, clowner, eldgycklare, sambadansare, med mera från många olika delar av världen. Det finns särkilda aktiviteter för barn att delta i. Festivalen är mycket populär i Linz och brukar locka kring 250 000 personer till gatorna.

Stadtfest

Stadsfesten in Linz hålls varje år i augusti, inne i centrum. Det är en tre dagar lång festival med fokus på livemusik. Väldigt många olika musikstilar brukar delta, så det finns något för de flesta att uppskatta.

Urfahraner Märkte

Detta är två marknader – en vårmarknad och en höstmarknad – som hålls i Urfahr på norra sidan av Donau. En perfekt chans att köpa lokalproducerad mat och dryck från de många små marknadsstånden. Förutom marknadsstånden brukar det finnas tivoli och liknande underhållning för stora och små.

Kan jag åka tåg till Linz?

Ja, det finns en järnvägsstation i Linz som har bra förbindelser med framförallt Salzburg och Wien. Under högtrafik anländer tåg till dessa städer varje timme, både Intercity och Eurocity.

De flesta av tågen som traffikerar stationen i Linz körs av statliga Österreichische Bundesbahnen (ÖBB), men den privata uppstickaren Railway Westbahn är ofta billigare på sträckorna Salzburg – Linz och Wien – Linz så det kan löna sig att jämföra innan man bokar.

Från Linz finns det också tåg att hoppa på för den som vill ta sig vidare ut i Europa, man till exempel åka genom Södra Böhmen och fortsätta vidare till Tjeckiens huvudstad Prag.

Åka båt till Linz

Det går passagerarbåtar på floden Donau, bland annat mellan staden Passau i sydöstra Tyskland och Wien i nordöstra Österrike. För mer information om hur du bokar en flodbåtsresa till Linz, kontakta turistinformationen i Linz.

En anna bra källa till information om båtresor på Donau är Ship-austria.com/en.