Nationalparken Kalkalpen

På denna sida

Nationalparken Kalkalpen ligger i Österrike, i delstaten Oberösterreich. Nationalparken skapades år 1997 och det skyddade området är drygt 20,8 hektar stort, mellan Sensenbergen och Reichraminger Hintergebirge. I parken hittar du bland annat ett stort skogsområde, Österrikes största karstregion och 200 km av skyddade forsar.

Det finns leder för vandringar, ridning och mountainbiking i parken. På vintern kan man ägna sig åt skidåkning och vandringar med snöskor. Den lägsta punkten i Nationalpark Kalkalpen är bara 385 meter över havet, medan den högsta punkten är Hoher Nock som ligger på 1963 meters höjd.

Nationalparken Kalkalpen är belägen i Nördliche Kalkalpen, det vill säga i den nordliga av de två Kalkalperna. Kalkalperna är två cirka 600 km långa bergskedjor som löper parallellt i öst-västlig riktning, med Centralalperna mellan sig.

Kalkalpen

Flora & Fauna

Ungefär 80% av nationalparken är skog och till detta tillkommer också 8% som är områden där dvärgväxande barrträd dominerar. Resten av parken är huvudsakligen alpängar, betesmarker och klippiga områden. Föga förvånande har denna nationalpark en stor artrikedom vad gäller blommande växter och kryptogamer, och här växer till exempel flera ovanliga orkidéer.

Runt 50 däggdjursarter har observerats i parken, ungefär 80 fågelarter häckar här och över 1400 fjärilsarter lever i den här skyddade miljön. Har man riktig tur och inte för mycket oväsen när man utforskar parken kan man få se något av de skygga lodjuren eller höra den vitnackade hackspetten hamra.

Exempel på faciliteter för besökare

  • Nationalparken har besökscentrum i Molln, Ennstal och vid Hengstpaßhütt nära Rosenau.
  • I Windischgarsten ligger nationalparkens lodge, i en byggnad uppförd år 1907.
  • Det finns ett högt utkikstorn vid namn Wurbauerkogel nära Windischgarsten, och vädret är klart går det att härifrån se 21 bergstoppar som alla är minst 2 000 km höga. Man kan antingen vandra till utkikstornet eller åka stolslift dit.
  • Som nämnts ovan finns det gott om leder för hiking, cykling och ridning.

lodjur

Hikingbussen

Varje söndag från mitten av juli till början av oktober går hikingbussen från busstationen i Steyr till Reichraming, och därifrån vidare genom Hintergebirge till Hengstpass, innan den vänder tillbaka igen. Det är tillåtet att ta med sin cykel ombord på bussen, och det kostar inget extra.

Hengstpaß

Passet Hengstpaß är ett av de populäraste vandringsmålen i hela nationalparken, och det ligger en stuga för övernattning precis vid toppen av passet. Om du vandrar från Windischgarsten går du via Rosenau på Hengstpaß Landesstraße för att nå passet, medan den som kommer från Ennstal tar vägen via Altenmarkt bei St. Gallen och Unterlaussa.

Övernattningsstugan Hengstpaßhütte har byggts för att se ut som äldre bebyggelse i området och har bland annat har öppen spis och en eldgrop för grillning. Här finns två sovsalar med plats för tio sovande i varje sal, plus ett sovrum med två bäddar. Sängkläder ingår, däremot inte handdukar. Det går att boka stugan året runt. Under snösäsongen är Hengstpaß en populär utgångspunkt för skidturer och vandringar med snöskor.

Kontaktinformation för nationalparken

Kalkalpen National Park
Nationalpark Allee 1
4591 Molln

T: + 43 (0) 7584 3651
F: + 43 (0) 7584 3654 Fax

Hemsida: https://www.kalkalpen.at/en
Email: nationalpark@kalkalpen.at